Na počátku byly mušle. Dnes pokračuji se sdílením zážitku, toho prvního, který jsem spolu s druhým přeskočila, abych v únoru mohla co nejčerstvěji napsat o třetím. První zážitkové setkání za spolupráce Přístavu Valnovka a keltského Opida se nesla v duchu mušlí po belgicku. Mušle se na podzim staly horkou novinkou na pultu Přístavu Valnovka a já tehdy v září marně hledala druhého do spolku, aby se mi vyplatilo koupit kilo čerstvých dánských mušlí a pochutnat si na nich. Kilo je tak akorát správné množství pro dva, myslela jsem si. Tak jsem se jen litovala, až Milan vymyslel, a s Jirkou uskutečnil, první degustační večer a rozhodl se pro podávání mušlí a já si tedy konečně mohla opět pochutnat.
- 1kg čerstvých slávek jedlých
- 1/2 svazku řapíkatého celeru
- cca 0.1l suchého bílého vína
- rybí vývar na podlévání
- 1 pol.lžíce másla
- 2 pol.lžíce olivového oleje
- 5 kuliček nového koření
- 1 bobkový list
Příprava:
Slávky očistíme a propereme ve studené vodě, zcela otevřené mušle vyhodíme.Řapíkatý celer očistíme a nakrájíme. Ve velkém hrnci rozpustíme máslo s olivovým olejem. Přidáme nakrájený celer a necháme krátce zpěnit. Přisypeme mušle, koření a podlijeme 0.1l rybího vývaru, promícháme a přivedeme k varu. Zakryjeme pokličkou a necháme dusit cca 3minuty. Přilijeme bílé víno, promícháme a opět zakryjeme. Po 2minutách opět promícháme a za další 2minuty je pokrm hotov.
Upozornění - mušle, které se při vaření neotevřou nekonzumujeme.
Doporučená příloha:
bramborové hranolky s majonézou nebo bílá bageta. Zdroj receptu tady.
Nebo video recept od Kluků v akci tady.
Říjnový podzimní podvečer, kdy těžké mlhy ještě za světla padaly na okolní luka, parádně dokresloval tu poslední línou oslavu končící letní sezóny. Živé, surové, hmatatelně teplé struktury materiálu, dřeva, kamene, železa, stavby v duchu přírodního stavitelství domu Opida nás uváděli v úžas, měla jsem potřebu dotýkat se celého domu, hladit ho. Závěrečnou třešničkou na dortu byly ovšem ty zmiňované mušle, vůně, nesoucí se v prostoru i ten skvělý pocit v žaludku ( nerada používám smajlíky, ale teď musím na žaludek mrknout
.
A po čase se mi vše rozleželo v hlavě a koupila jsem si kilíčko sama pro sebe. Bez jakéhokoliv studu jsem si ho uvařila a snědla sama, k sobotnímu obědu. Zvolila jsem tradičně nejjednodušší recept, i když co recept, tak sem tam drobnější nuance v recepisu. On je možná každý námořník dochucoval specificky podle své chutě.
Moules à la marinière - Slávky (mušle) po námořnicku
- 2 l slávek jedlých
- 125 g másla
- 150 ml bílého suchého vína
- 10 kuliček celého pepře
- 4 cibule šalotky
- 2 plátky citronu
- 1 bobkový list
- ½ stroužku česneku
- 1 menší svazek petržele
- 1 - 2 snítky tymiánu
- sůl
- pepř (pokud možno čerstvě mletý)
Slávky po námořnicku - postup přípravy
Očistíme a na drobno nakrájíme cibuli šalotku a pak ji na polovině másla podusíme. Přidáme tymián, nasekaný česnek, plátky citronu, bobkový list, několik zrnek pepře a vše zalijeme vínem. Necháme asi 5 minut dusit. Poté přidáme do hrnce důkladně očištěné slávky a 5 minut vaříme. V dalším kroku vyndáme mušle a uložíme je na teplé místo, vývar z mušlí přes plátno přecedíme. Vývar přivedeme k varu, odstavíme jej z ohně a všleháme do něj zbytek zchlazeného másla. Dochutíme solí a pepřem. Necháme minutu odstát a podáváme. Nejlépe s bagetou. (zdroj receptu).
Můžete se inspirovat receptem u Mlsné kočky tady nebo videem od kluků v akci tady.
Eet smakelijk, bon appétit!
Nádherný článek, úžasné fotky, báječná atmosféra dýchá z každého slova a z každého obrázku. Hned bych se zúčastnila. Sakra, potřebuju tady taky takovou Valnovku jako sůl.
OdpovědětVymazatMušle mám ráda, ale ještě nikdy jsem si (nakonec) netroufla udělat si je doma.
OdpovědětVymazat[2]: Já se nebále, mušle byly z Dánská, perfektně očištěný, prý se přímo v přístavu "propírají v prádelnách" - zařízeních na zpracování - přímo v mořské vodě, která jim je přirozená, přímo před vlastní přípravou v mojí kuchyni jsem je půl minuty před vržením do pánve propáchla na cedníku studenou vodou. Závadná nebyla ani jedna (že by se při vaření neotevřela). Ty zkažené se bez tak při ochutnání hned poznají (tyk moje zkušnost, ale z jiného času i místa ).
OdpovědětVymazat[1]: Velké díky, Madlo. Ta Valnovka je opravdu bonus k životu!
OdpovědětVymazat