V sobotu si přivstanete ráno v osm hodin. Vejce vložíte do kastrůlku se studenou vodou a přivedete k varu. Jak začnou vařit, vypnete a necháte stát. Dáte malou černou kávu. Připnete psa na vodítko a vezmete to okolo Mlýnského rybníka přes les na Valnovku.
Kromně nezbytného nákupu, kterým může být čerstvá ryba k obědu, sojová omáčka, olivový olej, salátové koření (nebo kterékoliv jiné, které nám došlo), řasy Nori, sashimi a nebo ten báječný originální kastrůlek na mušle ... si koupíte odleželého marinovaného lososa podle starodávného skandinávského receptu, ... švédsky se to řekne "gravad lax," zkráceno na "gravlax."
Dostanete ho baleného na tácku včetně mističky se studenou omáčkou - ve stylu ochucené majonézy. Domů už scházíte okolo staré hájovny k Hamerskému rybníku domů.
Podle stupně prochladnutí volíme čaj s citrónem, čaj s citrónem a medem, čaj s citrónem, medem a griotkou.... . Oloupeme vajíčka, nakrájíme chléb, naservírujeme lososa. Nakrájíme ho na tenké plátky a dochutíme studenou omáčkou (hořčice, kopr, žloutek, olivovový olej, cukr, sůl, pepř?)
Pokud jsme si chtěli tak trochu hnidopišsky užít více švédských chutí, upekli jsme si již v pátek (a nebo jsme vstali o tři hodiny dříve a upekli jsme si brzičko raníčko) celozrnné raženky podle švédského receptu. Já ho jsem našla na mém novém inspiračním blogu Děvčete u plotny:
Suroviny:
300 ml mléka,
50 g čerstvých kvasnic,
50 g másla v pokojové teplotě,
50 ml tekutého medu (= přibližně tři vrchovaté polévkové lžíce.
Švédové používají melasu z cukrové třtiny - dá se koupit ve zdravé výživě),
1 čajová lžička soli,
300 g celozrnné mouky,
cca 250 g hladké mouky,
50 g sekaných ořechů,
vločky mořské soli (na Valnovce koupíte i skvělou krystalovou mořskou sůl Maldon).
Do mléka ohřátého na teplotu lidského tělo rozdrobím kvasnice a rozmíchám. Do mléka přidám na kousky nakrájené máslo a nechám s medem rozpustit v chladnoucím mléce. Do hnětacího robotu navážím prosátou celozrnnou pšeničkou mouku, odměřím sůl a nechám zahnětat velice řídké těsto. Postupně, přibližně po čtyřech dávkách, zapracuji prosátou hladkou pšeničnou mouku. Jakmile se těsto přestane lepit, není třeba dosypávat celých 250 g hladké mouky, jak je uvedeno v receptuře. Mě stačilo 200 g na správnou konzistenci kynutého těsta. Na teplém místě nechám zkynout 40 minut, pak těsto srazím, rozdělím na 16 dílků, z každého vyválíme kulatou raženku. Sázím je na dva plechy vyložené pečícím papírem a nechám znovu pod utěrkou vykynout dalších třicet minut. To už troubu předehřívám na 225 °C. Raženky potřu teplou vodou aposypu sekanými ořechy a vločkami soli. Peču je 10 minut a mají být světlejší, než ty moje i Děvčete u plotny. To jsme nevychytali, ale podle mého názoru jim to na kráse, ani chuti, neubírá.
Užíváme si pěkný začátek sobotního dne. Dobrou chuť.
Poznámka pod čarou:
Běžci, trénující na pražský půlmaratón (už za týden!), nechají psa doma, na záda si hodí běžecký batůžek a trasu absolvují v tréninkovém tempu. Po doběhnutí domů se nemusí zahřívat, tudíž vynechají alkohol v čaji.
Druhá poznámka pod čarou:
Všechny fotografie, kromě autentické z obchodu, jsou dílem Martina Tomšů.
Hmm, tak tomu říkám snídaně šampionů. A fakt krásné fotky, jste s mužem úžasný tandem! Čerstvého lososa bych si dala hned a vlastně všechny ty čerstvé rybí pochoutky z Valnovky, tu ti vskutku závidím
OdpovědětVymazat[1]: Díky za pěkný komentář, Madli! Je to velice příjemné, občas si plnit kulinářská přání v takovém "komforním dosahu."
OdpovědětVymazatTa omáčka je daleko jednodušší, než se zdá - je z hořčice, medu, citrónu a olivového oleje
OdpovědětVymazat[3]: No, byl to jen test podle Wikipedie, pro odhalení ! Kecám, děkujeme kapitáně !
OdpovědětVymazat