Přeskočit na hlavní obsah

Carrot cake - mrkvový dort - výzva pro odvážné


V minulé výzvě jsem se nechala vyhecovat poznámkou redaktorky Te, pro dubnovou výzvu časopisu Gurmet jsem se už hecovala sama. V pátek jsem běžela po práci hned do místní trafiky, kde jsem kupodivu natrefila na větší frontu, která neodsýpala, ale z toho já se nervovat nebudu, jelikož žiju na vesnici ..., sice jen dvacet kilometrů od Prahy, takže nervózních a spěchajících migrujících lidí ve frontě stojí převaha, navíc v pátek, v lufťácký den ... třikrát se nadýchnu, vydýchnu, naladím se na pozitivní myšlení, koutky úst mi vyjedou k uším ... navíc, ve frontě stojí i Tomáš Töpfer ... se zataveným časopisem vyjdu ven na mrholící déšť, koutky úst mi vyjedou ještě výše, protože venku čekají na pána ty nejvychovanější a nejveselejší border kolie na světě, jedna hnědá, druhá černá, tak bezvadně se doplňují ... A já nedočkavě rozervu fólii, nalistuji si stranu č. 12 a raduji se, můžu opět vyzkoušet pečení, které dlouho plánuju, ale které mě doposud neustále míjí...


Mrkový dort je vhodný i pro začátečnické pečení. Já se snažila být kreativní jak nejvíc to šlo, dle zadání Gurmetu, ale stejně, mé obzory daleko nedosáhou. Zatím ... ;-) Rozhodla upéct dortový korpus na plechu - o rozměru 36x26 cm, vykrájet formičkou minikorpusy a ty spojit do minidortíků. S formičkou o průměru 9 cm se mi povedly čtyři kousky, z nichž na vybraný dekorativní tác (po babičce) se vešly jen tři. Cukrářským sáčkem jsem ozdobně nanesla krém, každý kousek jsem ozdobila vrškem pravé, mladé mrkvičky se sekrojenou natí. Zbytek okrájeného korpusu by se dal třeba využít třeba na cake pops . Takový problém ale já neměla, abych nevěděla, jak využít zbytky, mizely mi pod rukama, čerstvě upečené.


Korpus dortu tak trochu připomíná perníkové těsto lité na plech. Pro lepší propojení chutí a zvláčnění korpusu je podle mého názoru lepší nechat sestavený dort rozležet alespoň přes noc v lednici. Takže dobrý nápad pro větší, nebo náročnější oslavy. Navíc, velice dekorativně vypadá. V krému je opět použitý smetanový sýr, ale tentokrát, na rozdíl od Red Velvet Cake, další složku krému tvoří máslo, ne našlehaná šlehačka. Neodlečený krém nechutnal dvěma členům rodiny, konkrétně dětem.

Výzva bude ukončená až 31. března, stále máte šanci se zúčastnit. Tady je moje soutěžní fofografie:


A takto vypadá náš domácí ateliér, díky Martinovi a jeho Nikonu:

Rozhodně vyzkoušejte a třeba se stihnete zúčastnit se svou fotogravií v historicky nejvíce zaslaných soutěžních příspěvků výzvy pro odvážné časopisu Gurmet. Redaktorce Te už kolabuje emailová schránka :-)!

Komentáře

  1. Wow, tak carrot cake se ti fakt povedl. To je dokonalé. A hlavně ta mrkvička nahoře .. jéé www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Děkuji, měla jsem z něj radost. Mrkvičce jsem zastřihla ofinku natupo !

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jak chutná Šumava

    V pátek na Kvildě. Co rozhodně musíte ochutnat, je povidloň. Staročeský povidloň. Řezy z odpalovaného těsta, promazané tradičními švestkovými povidly a tvarohovo šlehačkovým krémem. Zajděte si na něj do Pekárny Kvilda , stojí hned při hlavní silnici. Kromě povidloně si můžete dát nešizený borůvkový koláč z tenkého kynutého těsta. A moc nám chutnal žitný chléb, který jsme si vzali s sebou. Vydržel jako čerstvý ještě třetí den po upečení. Večer v Kašperských Horách a za odměnu Plzeň a místní limonáda, která děti (kromě pizy) vždy potěší vtipnou etiketou i chutí. V sobotu autobusem z Kašperek do Čeňkovy Pily a pěšky proti proudu mé nejkrásnější řeky Vydry.Asi po čtyřech kilometrech dorazíme k Turnerově chatě. Už v jedenáct hodin dopoledne tam panuje obědový chaos, který obsluha v pohodě zvládá na venkovní zahrádce i uvnitř. Hospoda v chatě hučí. Vyhlášená je domácí hříbková bramboračka, my si dáme zelňačku s krajícem chleba a borůvkové lívanečky. Obojí super, stejně jako piv...