Brokolice al dente, jako odlehčená večeře po dnech, kdy jsme se trochu překrmili, že tělo řeklo dost.
Brokolicový košťál zbavím tvrdé kůry až k růžičkám. Oloupu. Rozdělím na růžičky, košťál nakrájím na dílky, podle stupně tvrdosti větší, nebo menší. Brokolici nechám dvě minuty povařit v horké osolené vodě. Pak scedím, zcela pečlivě z ní vyklepu vodu. Na pánvi rozpustím pořádný plátek másla, přileju polévkovou lžíci olivového oleje. Přidám salátové koření, odhadem asi dvě polévkové lžíce. Orestuji, až zavoní, přihodím brokolici a minutku, až dvě, zvolna promíchávám s voňavým máslovým základem.
Moje salátové koření obsahuje petrželovou nať, cibuli, medvědí česnek, paprikové vločky, pažitku, kerblík a hrubou mořskou sůl.
Dobré to bylo. Původně moje večeře. Jelikož jsem laskavá maminka, podělila jsem se s dcerou. Sedli jsme si k jednomu talíři se dvěma vidličkama a já, jelikož jsem pomalý jedlík, jsem vybojovala asi třetinu talíře. Ke konci jsme soutěžili, kdo posledními kousky brokolice nabere větší kopičku zeleného koření s máslem, které ulpělo na talíři.
Pro vyváženou večeři doporučuji brokolici jako přílohu ke kuřecímu nebo krůtímu steaku, rybě, nebo vaječné omeletě.
Dobrou chuť!
Ach, mňam, to je večeře přesně podle mého gusta! Já bych si přidal aještě do jídla trošku ančoviček, ale to by už pak nevonělo asi dětem... (teda ne těm mým, ti baští všechno, co jen trochu připomíná ryby...)
OdpovědětVymazat