Přeskočit na hlavní obsah

Langoše - Lángos podle Čiriny

Pozor, šetřím peněženku a konečně, svátek, nesvátek, došlo na umytí kuchyňského okna. V mezičase gruntování mi v míse nádherně nakynulo těsto na langoše. Když mám zadělat maďarské langoše, sahám po tom - podle mého - nejautetičtějším i rodinném receptu kuchařky Ireny Košíkové a její kuchařky S Čirinou na cestách, listuji stranu 71.Čirina je maďarsky Irena. Čirinina babička byla Maďarka a vařila grófům.
Čirina vařila na řecké ambasádě, v prezidentské kuchyni Václavu Havlovi a ve své vlastní restauraci.




Připravím si:
1 kg hladké mouky,
1 kostka droždí (42g),
2 vejce,
30 dkg vařených brambor, to jsou tak 3-4 středně velké brambory,
sůl, špetka cukru,
4 dl vlahého mléka,
olej nebo sádlo na smažení.



Nejdříve si nechám vzejít kvásek. Do mísy rozdrobím kostku droždí, zasypu lžičkou cukru krystal, rozetřu lžící, až droždí povolí a s cukrem se rozetře na pastu. Zaliju polovinou vlahého mléka. Vlahé mléko znamená ještě míň, než teplé. Mléko zahřeji tak, abych v něm v pohodě udržela ukazováček. Přidám lžíci hladké mouky, rozmíchám a pod čistou utěrkou nechám kynout asi patnáct minut. Kvásek začne žít a zaplní celou mísu.
Do robotu s hnětacím hákem nasypu prosátou mouku. Uvařené a vychladlé brambory oloupu a najemno nastrouhám do mouky. Přidám lžičku soli, vyklepnu dvě vejce, přidám naběhlý kvásek a přiliju zbylé mléko. Robot zadělá polotuhé těsto, které musím nechat řádně nakynout - hodinu, hodinu a půl, během té doby ještě dvakrát srazím. To znamená, že když už téměř vytéká z mísy, několika šťouchanci koncem vařečky mu dám KO a pošlu ho zpátky ke dnu.
Vykynuté těsto z mísy vykrajuji polévkovou lžící, vytvořím bochánky za pomocivydatně pomoučených rukou i pracovní desky, bochánky nechám ještě znovu patnáct minut vykynout.
Mezitím si v malém kastrůlku rozehřeji vysokou vrstvu oleje - budu šetřít olej, proto smažím po každém langoši jednotlivě a proto jen ten malý kastrůlek právě tak o velikosti jednoho langoše. Abych šetřila elektrickou energii, kastrůlek přiklopím zprvu pokličkou, aby zahřátí na požadovanou teplotu netrvalo dlouho.
To, že můžu začít smažit, mi prozradí malé bublinky, perličky,které se začnout v provázcích vytvářet ode dna kastrůlku. Rozhodně nechci mít olej rozehřátý moc, abych nesmažila langoše uvnitř syrové, ani málo, aby olej nasákl dovnitř langošů. Teplotu si v průběhu smažení hlídám a reguluju.



Pak jen stačí z bochánků zlehka konečky prstů vytáhnout placičky, langoš, skoro do průhledna je to práce jemná, téměř krajkářská a budu tvrdit, že právě s tímhle Čirininým těstem je to funguje nejlíp. Langoše vložím do horkého oleje, smažím z jedné strany, dokud nevidím, že se zespodu začervená, obrátím. Dosmažím z druhé strany, to už trvá podstatně kratší dobu, než smažení té první. Hotový langoš vytáhnu kleštěmi pořádně z něj vyklepu olej, než ho odložím do mísy. Ideálně bych smažený langoš měla nechat zbavit zbytečného tuku na papírovém ubrousku, ale ouha, došly.

Dochucujeme podle našich zvyklostí - česnekovou vodou (tři stroužky česneku utřené s čajovou lžičkou solií, polévkovou lžící oleje+125 ml teplé vody z kohoutku), kečupem a strouhaným eidamem. Nebo zvrhle nasladko, s domácími švestkovými povidly a kysanou smetanou.

A tady bych na vás chtěla zeptat. S jakými tradičními, nebo i nezvyklým mazáním, oblohami, ozdobami jste se ve světě, možná dokonce přímo v Maďarsku setkali vy?
Lángos. Jó étvágyat!

Komentáře

  1. Já jakomalá zbožňovala langoše s najemno nakrouhanými kyselými okurkami Nevím, jak jsem na to přišla, ale teď už na to nemám odvahu...

    OdpovědětVymazat
  2. Langoše jsou výborné, ale z kila by jich bylo opravdu hodně. Lze toto těsto mrazit?

    OdpovědětVymazat
  3. [3]: Zmrazit ne, ale dá se schovat v mikrotenovém pytlíku v lednici, až po dobu 5-7 dní,  těsto lze postupně odebírat, a připravovat čerstvé langoše (lze je natřít nasladko jako vdolky). Po vyndání těsta z lednice vy to chtělo nechat odpočinou při pokojové teplotě - možná hodinu, aby se trochu vzpamatovalo a nakynulo. Ono bude pomalu kynout i v té lednici, takže pytlík naplnit tak do poloviny těstem, aby pro kynutí mělo prostor. Nahoře mikroten uvázat na lehký uzlík. Doporučuju zadělat těsto z poloviční dávky.

    OdpovědětVymazat
  4. Těch receptů na langoše už jsem vyzkoušela požehnaně a ne a ne, aby vždy těsto bylo perfektní. Takže si píšu i tento recept a o víkendu se do toho pustím. Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
  5. [5]: Díky za komentář, Jano, doufám, že tento recept na langoše se strefí do vaší chuti! Pěkný víkend.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahradit jiným kořením. 3.

Pražma královská s pečenou zeleninou

Kdo mě zná, třeba i jen ze čtení mého blogu z minulosti, ten ví, že mám ráda na talíři ryby, mušle, slávky i kdejakou další, mořskou havěť (ne,  to není šťastný výraz, nejsem vodník, ani hastrman z pohádky Jana Drdy), mořské plody. Resuscituji svůj blog, protože mám za poslední dva měsíce více vjemů, možností a možná i sil pro další zdokumentování mých  experimentů v mé  kuchyni. A protože jsem dostala rybu. Pražmu královskou. Recept jsem si utvořila v hlavě, podle dalších surovin, o kterých jsem věděla, že mám doma v zásobě, podle chutí, které mi u nich navzájem fungují a už se mi osvědčily. Večer nezbylo moc času běžně  pracující ženy na  „haute cuisine.“   Do vykuchané ryby jsem vetřela dostatečné množství soli zvenku i do její břišní dutiny a nechala cca 15 minut odpočívat, než jsem si stihla připravit zeleninu, se kterou jsem pražmu hodlala péct společně na plechu v troubě. Troubu jsem začala rozehřívat na 200 °C. Oloupané mrkve a petržele jsem nakrájela na hranolky, pr

Uzený česnek

V našem Viet obchodě jsem narazila opět na něco. Pro mě nového. Uzený česnek. Země původu - Francie. Jedna palice za Kč 9,--. Slupky voní po kouři. Česnek sám o sobě v chuti ovlivněný není. Prostě, chutná česnekově, ani trochu kouřově. Jedinné, co jsem byla schopná ve vodách internetu vylovit za informace, bylo to, že uzením se pouze prodlužuje životnost česneku, uzením technologií teplého kouře po dobu sedmi dní se česnek konzervuje, chrání se tím při uskladnění proti plísním. Tak, jestli máte větší poznatky, nebo zkušenosti, směle sem s nimi do komentářů. Děkuji!