Přeskočit na hlavní obsah

Vývar a polévka z mořských ryb


Od kapitána z Přístavu Valnovka jsem dostala geniální materiál - bezva čerstvé kosti z tresky a lososa. Takový materiál se neodmítá, můžu do domácí kuchyně vnést další nové chutě, možná tak trochu inspirované skandinávskou kuchyní. Možná mě na skandinávské chutě přivedla image Přístavu Valnovka.

(foto jsem převzala z www stránek Přístav Valnovka)

Teda, chápu, že fenykl ani estragon ve Skandinávii moc původní není, ale výsledná chuť by možná mohla být. Třeba. Možná. Asi. Recept jsem si našla na mých kdysi oblíbených stránkách Labužník.cz.

Takže, první den vařím vývar. Hledala jsem tipy jak na něj v literatuře mé kuchyňské knihovny, pak mě to ale přestalo bavit a šla jsem na to jednoduše, bez příkras. Kosti vložit do velkého hrnce a zalít studenou vodou. Přivedla jsem vše k varu a osolila. Vařící pak už nechala jen probublávat, až se množství svařila na polovinu objemu. Celou dobu byla naše zvěř - kocour a štěně - jako u vytržení, vůně je to ukrutná. Ale nevařilo se pro zvěř, přece.


Druhý den připravím z vývaru polévku. Potřebuji:

1,5 - 2 litry rybího vývaru z 2-3 kg kostí z lososa a tresky,

máslo na osmahnutí zeleniny,

2 šalotky, nebo cibule,

1 fenykl (cca 250 g),

3 brambory (cca 250 g),

Sůl, pepř, estragon,

400 g filetů z tresky,

200 ml sladké smetany.


Šalotku jsem nesehnala v tom pravém čase, fenykl koupil muž v Praze, bio, ve slevě za 21 Kč. Dnes už je šalotky i fenyklu samozřejmě plná Billa.


Cibuli a fenykl nakrájím na plátky, nejprve osmahnu cibuli, až zavoní, přirestuji k ní fenykl. Zaliju vývarem, přidám brambory nakrájené na kostičky. Vařím do té doby, až jsou brambory téměř měkké. Pak vložím tresčí maso - koupila jsem si lisované hlubokomražené kostky vyráběné pod značkou Billa (Milane, promiň …) , použila dvě a krátce provařila, dokud se rybí kostky lehkým varem nerozpadly na menší části. Zavařila jsem krátce sladkou smetanu, odstavila a do hotové polévky jsem rozemnula estragon.


Tak jaká je výsledná chuť - jemná. lahodná, rybí samozřejmě. Už jsem v jiném receptu vyzkoušela kombinaci fenyklu a ryby odzkoušenou, takže jsem se nebála. Polévky se smetanovou tečkou jsou vděčné velice. Nikomu jsem jí doma nenutila a přece si jí syn sám nabral a dokonce pochválil. Tečka.

Komentáře

  1. Krása,krása!
    Nevadí ani mražené kostky, hlavní je, že jsi zpět a budu mít co číst!
    Hned bych ochutnala a těším se na další laskominu.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za tak milé povzbuzení. Říkala jsem si, že jde jen o polívku, tak to takový prohřešek není, koupit slisované kostky. Mám s nimi dobrou zkušenost, jde o bílé maso, nepáchnou, bez kostí a v polívce se rozpadnou přesně na takové kousky, které potřebuji. Kupovat si čerstvý filet v Přístavu Valnovka jen do polívky by podle mne byla jen taková drahá rozmařilost.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...