Přeskočit na hlavní obsah

Pečená Hokaido se sýrem a ořechy

Nenáročná, přesto velice chutná a povznášející večeře, zvláště, držím-li v druhé ruce sklenku vína. Užívám si jí, když jsem někdy vzácně na pár okamžiků singl.


1 malá dýně Hokaido (cca 600 g),
cca 100 g vámi oblíbeného plísňového sýru,
2 polévkové lžíce olivového oleje,
dvě hrsti vyloupaných vlašských ořechů.

Rozpočet surovin je sice na dvě porce, ale tu druhou si můžete uložit do krabičky na oběd na druhý den do práce. Dýni Hokaido, která se nemusí loupat, rozpůlíte, vydlabete semena, každou půlku nakrájíte na měsíčky. Troubu rozpálíte na 200 St. C. Plech vyložíte pečícím papírem, na něj pokladete oranžovými měsíčky, pocákáte olejem a necháte 15 - 20 minut péct. Před koncem pečení - přibližně posledních 5 minut -přidáte vlašské ořechy, aby také dostaly šanci zavonět. Na talíři večeři korunujete přidáním sýru, nakrájeného na menší kostky.

Komentáře

  1. Ach, mňam! Hned bych si dala, ale budu taky muset počkat na chvíli, až budu singl (a o víně si můžu nechat leda tak zdát )).
    Krásně vyladěné podzimní jídlo!

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Zahřeje na pohled i v žaludku a člověk nemá pocit, že se odbyl .

    OdpovědětVymazat
  3. Ideální pro singl ženu! Něco podobného jsem kdysi viděla v jedné Zapálené kuchařce.
    Hlavně závidím tu možnost být sing! Mě se ty moje klíšťata drží a drží!

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Od této kuchařky se možná bude trend šířit. Singl, dvakrát do roka, maximálně, více se nepoštěstí . Také mám klíšťata .

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: Tak včera jsem otevřela Nigellu expres a je tam navlas stejný recept, jen ořechy jsou pekanové.

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Jen tak - ke vzpomenuté Nigelle - tu vánoční konečně donese Ježíšek. Zatím jsem Nigellou nepolíbená!!!
    No a pak budu muset na ty kuchařky vyhlási stop stav, jinak se doma nehnem.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahradit jiným kořením. 3.

Pražma královská s pečenou zeleninou

Kdo mě zná, třeba i jen ze čtení mého blogu z minulosti, ten ví, že mám ráda na talíři ryby, mušle, slávky i kdejakou další, mořskou havěť (ne,  to není šťastný výraz, nejsem vodník, ani hastrman z pohádky Jana Drdy), mořské plody. Resuscituji svůj blog, protože mám za poslední dva měsíce více vjemů, možností a možná i sil pro další zdokumentování mých  experimentů v mé  kuchyni. A protože jsem dostala rybu. Pražmu královskou. Recept jsem si utvořila v hlavě, podle dalších surovin, o kterých jsem věděla, že mám doma v zásobě, podle chutí, které mi u nich navzájem fungují a už se mi osvědčily. Večer nezbylo moc času běžně  pracující ženy na  „haute cuisine.“   Do vykuchané ryby jsem vetřela dostatečné množství soli zvenku i do její břišní dutiny a nechala cca 15 minut odpočívat, než jsem si stihla připravit zeleninu, se kterou jsem pražmu hodlala péct společně na plechu v troubě. Troubu jsem začala rozehřívat na 200 °C. Oloupané mrkve a petržele jsem nakrájela na hranolky, pr

Uzený česnek

V našem Viet obchodě jsem narazila opět na něco. Pro mě nového. Uzený česnek. Země původu - Francie. Jedna palice za Kč 9,--. Slupky voní po kouři. Česnek sám o sobě v chuti ovlivněný není. Prostě, chutná česnekově, ani trochu kouřově. Jedinné, co jsem byla schopná ve vodách internetu vylovit za informace, bylo to, že uzením se pouze prodlužuje životnost česneku, uzením technologií teplého kouře po dobu sedmi dní se česnek konzervuje, chrání se tím při uskladnění proti plísním. Tak, jestli máte větší poznatky, nebo zkušenosti, směle sem s nimi do komentářů. Děkuji!