Přeskočit na hlavní obsah

Pečená Hokaido se sýrem a ořechy

Nenáročná, přesto velice chutná a povznášející večeře, zvláště, držím-li v druhé ruce sklenku vína. Užívám si jí, když jsem někdy vzácně na pár okamžiků singl.


1 malá dýně Hokaido (cca 600 g),
cca 100 g vámi oblíbeného plísňového sýru,
2 polévkové lžíce olivového oleje,
dvě hrsti vyloupaných vlašských ořechů.

Rozpočet surovin je sice na dvě porce, ale tu druhou si můžete uložit do krabičky na oběd na druhý den do práce. Dýni Hokaido, která se nemusí loupat, rozpůlíte, vydlabete semena, každou půlku nakrájíte na měsíčky. Troubu rozpálíte na 200 St. C. Plech vyložíte pečícím papírem, na něj pokladete oranžovými měsíčky, pocákáte olejem a necháte 15 - 20 minut péct. Před koncem pečení - přibližně posledních 5 minut -přidáte vlašské ořechy, aby také dostaly šanci zavonět. Na talíři večeři korunujete přidáním sýru, nakrájeného na menší kostky.

Komentáře

  1. Ach, mňam! Hned bych si dala, ale budu taky muset počkat na chvíli, až budu singl (a o víně si můžu nechat leda tak zdát )).
    Krásně vyladěné podzimní jídlo!

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Zahřeje na pohled i v žaludku a člověk nemá pocit, že se odbyl .

    OdpovědětVymazat
  3. Ideální pro singl ženu! Něco podobného jsem kdysi viděla v jedné Zapálené kuchařce.
    Hlavně závidím tu možnost být sing! Mě se ty moje klíšťata drží a drží!

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Od této kuchařky se možná bude trend šířit. Singl, dvakrát do roka, maximálně, více se nepoštěstí . Také mám klíšťata .

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: Tak včera jsem otevřela Nigellu expres a je tam navlas stejný recept, jen ořechy jsou pekanové.

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Jen tak - ke vzpomenuté Nigelle - tu vánoční konečně donese Ježíšek. Zatím jsem Nigellou nepolíbená!!!
    No a pak budu muset na ty kuchařky vyhlási stop stav, jinak se doma nehnem.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...