Přeskočit na hlavní obsah

Čokoládový s čokoládovým

"James Bond mezi dorty. Krásný, urostlý, zajímavý … a mazaný. Hádejte čím? Čokoládou! Dita Pecháčková - Deník Dity P."
Už na fotografii v Deníku Dity P. mě tento urostlý dort vtahuje do sebe. Upečte si ho a váš pečící svět už nebude stejný. Tohle je asi ta největší čokoládová vášeň, orgasmus a hřích v jednom. Tečka.


Na korpus:
250 ml vod,
125 g másla nakrájeného na kostky a navíc na vymazání dortových forem,
35 g prosetého kakaa ,
300 g proseté hladké mouky,
1 lžička jedlé sody,
400 g krupicového cukru,
2 vejce,
125 ml podmáslí,
1 lžička vanilkového extraktu.
Na krém
250 ml smetany ke šlehání,
500 g hořké čokolády,
140g másla, také nakrájeného na kostky.
Nejdříve pečeme korpus. Troubu rozehřejte na 160 ºC. Do kastrolu nalijte vodu, přidejte kostky másla, kakao. Za stálého míchání zahřívejte na mírném ohni, až se máslo rozpustí. Do mísy prosejte mouku, smíchejte s jedlou sodou a cukrem - opravdu 400 g, není to překlep. Přilijte rozehřátou směs a elektrickým šlehačem důkladně promíchejte. Pak přidejte vejce, podmáslí a vanilkový extrakt a vše znovu promíchejte. Těsto se zdá velice, ale velice tekuté, ale nebojte se toho, funguje to. Těsto rozdělte do 2 kulatých forem o průměru 18 cm. Předem je lehce vymažte máslem a vyložte dno do tvaru zastřiženým pečícím papírem. Nebo se celá dávka může upéct ve velkém pekáči (ve kterém pečete lité koláče na plech, perníky, nebo korpusy na roládu). Z prostředku formy těsto mírně rozetřete ke krajům formy, nebo pekáče, aby se těsto při pečení uprostřed nenafouklo.
Pečte 40 - 45 minut, až bude po testu špejle zapíchnutá do středu zcela čistá, upečené těsto se na ní už nebude lepit. Upečené korpusy nechte ve formách po 10 minut chladnout, pak je opravdu vyndejte na mřížku, sloupněte pečící papír a nechte vychladnout úplně. Já originál chladnoucí mřížku nemám, místo ní používám rošt z pečící trouby. Pokud pečete těsto na plechu, ne ve dvou formách, upečený korpus vyndám z trouby, nechám deset minut odpočinout, pak rošt položím na plech, oběma rukama spojený rošt a plech pootočením o 180º dostanu dospod, plech nahoru a korpus se na rošt krásně bez porušení vyklopí. Svrchu pak sloupnu pečící papír. Rošt pak z každé strany podložím kuchyňským prkýnkem, aby mezera mezi pracovní deskou a roštem s korpusem byla ještě větší a teplota z korpusu mohla unikat ještě rychleji.
Dortový korpus stydne a mezitím připravíte čokoládový krém. Osobně ráda čokoládu na pečení nakupuji v Lidlu - čokoládu na vaření Fin Carré s obsahem 52% kakaa. Ve vodní lázni rozehřívejte ve smetaně máslo, nakrájené na kostky a čokoládu. Rozpuštěné promíchejte metlou, sundejte z plotny a nechte vychladnout.


Dort jsem pekla během posledních dvou měsíců dvakrát, vždy jako dárek. Jednou kulatý, jeden hranatý Jednou v největších letních teplotách, které v jednom srpnovém týdnu zaskočily naše Čechy. Dá rozum, že v kuchyni nebylo místo pro chladnutí, pomohla jsem si mrazákem, kam jsem kastrůlek s rozehřátým krémem umístila. Krém tuhnul dobře, minimálně každé tři minuty jsem ho ale raději promíchala metlou, aby tuhnul rovnoměrně. Musí se dostat do skupenství, kdy půjde dobře natírat na připravené korpusy.


Máte dva kulaté korpusy - každý přeřízněte zubatým - pilkovým nožem napůl. Jestli pečete dort obdélníkový, placku z pekáče překrojte v prostředku a přibližně dvě stejně velké poloviny.
Krém si na kulatý dort rozdělte na čtyři díly, první plát pomažte čtvrtinou krému, přikryjte druhým plátem, pomažte druhou čtvrtinou krému a tak dál.
Krém na obdélníkový dort rozdělte na dvě poloviny a pláty spojte stejným způsobem. V tomto případě jsem dort zdobila jedlým papírem, potištěným fotografií na objednávku, proto jsem vrchní vrstvu čokoládového krému potřela vyšlehanou smetanou ke šlehání se ztužovačem šlehačky, aby podklad pod jedlý papír byl bílý a fotografie lépe vynikla.


Na tomto krému a dortu je velice sympatické, že se se vzhledem dá futuristicky a nekonvenčně tvořit a experimentovat, přesně tak, jak je dort vyobrazen v Deníku Dity P. Ve zdobení méně platí více. Maximálně bych vršek přikrášlila čerstvými jahodami, nebo malinami. Ale je to asi můj subjektivní pohled... Mě se zdály čokoládové vlny vzrušující a vzhledné, jiným připadalo, že ti mladí se vůbec s nějakým pečením nepárají, na dort vylejí polevu a je to. Samozřejmě to platilo jen do té doby, než starší generace vzala první sousto do úst, asi to nebyla jen tak nějaká poleva, že jo? Určitá satisfakce se tedy konala. A já slávu tohoto dortu rozšiřuji dál. Dobrou chuť.

Komentáře

  1. Ach, tak tohle je teda opravdu pan Dort! Mám takřka stejný recept na kakaový dort babi Bicanové, je neuvěřitelně vláčný a temně kakový a promazává se pařížskou šlehačkou.
    A takové "ledabylé" zdobení, to je přesně můj styl, nakadeřené jednoduché vlnky čokoládové polevy, víc už tak dobrý dort prostě nepotřebuje. Pryč s potahovacími hmotami, marcipánem, temně čokoládový dort je sexy už sám o sobě.
    Dobrá práce!

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle jsou prostě čokoládové orgie . Tolik čokolády najednou, já se picnu .

    OdpovědětVymazat
  3. No jo, čokoládový dort. To zas budou mokré klávesnice...Já osobně mám raději čokoládu v kombinaci s něčím smetanovým či tvarohovým, než čistě čoko.A také vždycky obdivuju, jak někdo dokáže čtyřpatrový dort nakrájen bez újmy...

    OdpovědětVymazat
  4. Čokoládový dort přikrášlený červenou mašlí Říkám si, že jahodové letní trendy a malinové outfity jsou pryč, krásná mašle s čokoládou je nadčasová záležitost a dortů sluší. Krásně jsi ho vyšňořila, fešáka čokoládového!

    OdpovědětVymazat
  5. toffo, to je krása! Přesně jak píše Madla, je to Dort s velkým D :) Všem obdarovaným jen tiše závidím :)) Vážně se ti moc povedl!

    OdpovědětVymazat
  6. Přidávám se s obdivem k ostatním - nádhera! Čokoláda nikdy nezklame a když je ještě takto krásně přetvořena, nedá se odolat!

    OdpovědětVymazat
  7. Moc všem děkuju a doporučuju - upečte si ho. Není tak špatné čas od času zabloudit v čokoládě.

    OdpovědětVymazat
  8. mozna bude dobry, ale ten vzhled... starsi generace jeste rozhodne nejsem, ale toto bych se stydela nekomu dat. mene je vice, ale minimalne zaklady estetiky by bylo vhodne ctit

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Děkuji za názor. Proč ten kyselý úsměv?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahradit jiným kořením. 3.

Pražma královská s pečenou zeleninou

Kdo mě zná, třeba i jen ze čtení mého blogu z minulosti, ten ví, že mám ráda na talíři ryby, mušle, slávky i kdejakou další, mořskou havěť (ne,  to není šťastný výraz, nejsem vodník, ani hastrman z pohádky Jana Drdy), mořské plody. Resuscituji svůj blog, protože mám za poslední dva měsíce více vjemů, možností a možná i sil pro další zdokumentování mých  experimentů v mé  kuchyni. A protože jsem dostala rybu. Pražmu královskou. Recept jsem si utvořila v hlavě, podle dalších surovin, o kterých jsem věděla, že mám doma v zásobě, podle chutí, které mi u nich navzájem fungují a už se mi osvědčily. Večer nezbylo moc času běžně  pracující ženy na  „haute cuisine.“   Do vykuchané ryby jsem vetřela dostatečné množství soli zvenku i do její břišní dutiny a nechala cca 15 minut odpočívat, než jsem si stihla připravit zeleninu, se kterou jsem pražmu hodlala péct společně na plechu v troubě. Troubu jsem začala rozehřívat na 200 °C. Oloupané mrkve a petržele jsem nakrájela na hranolky, pr

Uzený česnek

V našem Viet obchodě jsem narazila opět na něco. Pro mě nového. Uzený česnek. Země původu - Francie. Jedna palice za Kč 9,--. Slupky voní po kouři. Česnek sám o sobě v chuti ovlivněný není. Prostě, chutná česnekově, ani trochu kouřově. Jedinné, co jsem byla schopná ve vodách internetu vylovit za informace, bylo to, že uzením se pouze prodlužuje životnost česneku, uzením technologií teplého kouře po dobu sedmi dní se česnek konzervuje, chrání se tím při uskladnění proti plísním. Tak, jestli máte větší poznatky, nebo zkušenosti, směle sem s nimi do komentářů. Děkuji!