"Na jeden koláč budeš potřebovat:
listové těsto (koupíš hotové a vyválené).
Na smetanovou náplň:
250 ml šlehačky,
4 lžíce zakysané smetany,
75 g moučkového cukru,
vanilkový cukr,
2 vaječné žloutky.
Lesní plody:
400 g lesních plodů (maliny, ostružiny, červený rybíz a třeba taky borůvky) a pokud není sezona, můžeš koupit mražené lesní plody.
Jak na to:
Placku z listového těsta vlož na máslem vymazaný plech tak, aby těsto mělo zdvihnuté okraje. Propíchej ho po celé ploše vidličkou a upeč podle návodu na obalu. Pak nech vychladnout.
Mezitím si připrav náplň. Omyj lesní plody a nech okapat, pokud chceš použít mražené ovoce, nech ho rozmrazit.
D mísy si připrav šlehačku, moučkový cukr, vanilkový cukr a zakysanou smetanu a vyšlehej do hustého krému. Nakonec opatrně přidej dva žloutky a ještě chvíli šlehej.
Těsně před podáváním rozetři na vychladlý upečený koláč smetanový krém a posypej stejnoměrně lesními plody. Krém bude ještě tužší, když ozdobený koláč necháš chvíli v ledničce."
Velká kniha princezen, nakladatelství Egmont
Žloutky jsem vyměnila za plátek želatiny, příště bych raději déle početla v návodu a dala minimálně plátky dva. Smetanový krém na korpusu moc neztuhne, lepší napéct tartaletky, nebo rovnou naporcovat před zdobením, smetanový krém při krájení prostě teče. Žádná tato výtka neobstojí před radostí a nadšeným tvořením malých, princeznovských obdivovatelek.
P.S. Bílé rukávy všech třech zůstaly po práci opravdu bílé! To víte, lesní ovoce barví nevypratelně.
Takové princeznovské řádění v kuchyni se mi líbí )) Navíc když jednu z princezen poznávám. Tu uprostřed
OdpovědětVymazatMoc hezký nápad všechno to zdokumentovat. Je od tebe milé, že princezničky dostaly krom půl království i celou kuchyňku pro sebe.
I já tleskám nad tak šikovnými princeznami a nemůžu se dočkat, až naše malá princátka dorostou do věku, kdy budou moct něco takhle dobrého (s malou pomocí) upéct sami. Úplně jsem si vzpomněla, jak jsme poprvé se sestrou pekly tvarohová prasátka (mě bylo tuším sedm ). Anička je neskutečná pomocnice, musíš na ni být určitě náležitě pyšná!
OdpovědětVymazat[2]: A počkej, jak ti do všeho budou kecat, protože všemu budou rozumět.
OdpovědětVymazat, děkuji. I princeznám, že mi kuchyň v poměrně zachovalém stavu vrátily zpět.
OdpovědětVymazat