Přeskočit na hlavní obsah

ČRo 2 Praha ve 22.05, četba na pokračování

Objevila jsem náhodou, teď se na Praze čte z knihy Jarmila Loukotková vzpomíná, vypráví a vaří, spisovatelky Jarmily Loukotkové. Milým a rozhodným hlasem Valérie Zawadské. Upřímně, naladila jsem později a stihla jsem usnout dřív, než prozradili zdroj vyprávění. Byla jsem dost zvědavá, o koho se jedná, takže jsem musela gůglit. Když nebudete usínat, můžete si v průběhu četby třeba poznamenávat recepty.

Komentáře

  1. Knížky Jarmily Loukotkové byly mé oblíbené. Není římského lidu - tu jsem přečetla jedním dechem. Když zemřela a vyšla její "Vzpomínání" tiskem, hned jsem si knihu koupila a začetla se do rodinných receptů, které měla ráda. Příjemná kniha. Pokud jde o ČRo 2, zrovna dnes jsem si tuto stanici ladila ve své kuchyni, aby mi tam nebyla dlouhá chvíle, když tam pobývám. Hlasem Valerie Zawadské to vyprávění bude mít zase jiný rozměr, tak se moc ráda zaposlouchám. Díky!

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Jak jsem tak ležela a poslouchala, vůbec jsem nedokázala určit, o čí vzpomínání se jedná. Hádala jsem někoho, jako je Anuše Kejřová, ale ta použitá čeština nebyla tak archaická. Proto jsem musela gůglit. Je to se mnou hrozné, protože jsem už fakt sklerotická, ale myslím si, že jsem žádnou její knihu nečetla, ačkoliv "Navzdory básník zpívá" a jméno Jarmila Loukotková mi naskakuje automaticky. Že by nějaká maturitní otázka .
    Prahu mám moc ráda, ve středu od osmi večer obvykle nějaká detektivka, v neděli divadelní hra nebo opereta, pro děti v sobotu také hra a v neděli od jedné pohádka. U četby na pokračování jsem jeden čas opravdu pravidelně usínala, dokonce jsem já, spaním spíš slepice, dokázala být vzhůru až do dvaadvacáté hodiny. TEď už pro svoje noční rádio nemám soukromí.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tahle knizka sedi v mem nakupnim kosiku na webovych strankach Kosmas uz dobre pres pul roku. Cekam jenom na to, az se mi nastrada tech knih vic, aby se mi vyplatilo platit dopravne. Jarmila Loukotkova patri mezi me absolutne nejoblibenejsi spisovatelky - zacalo to uz v puberte divcim romanem "Vstup do raje zakazan", protoze s rodinnymi problemy hlavni hrdinky jsem se v te dobe naprosto szivala. Pak prisla "Meduza", ke ktere se obcas vratim i ted, je to takova ctiva kniha, ackoli v dobe, kdy jsem ji cetla poprve, to nebyla pro mou vekovou kategorii zrovna nejvhodnejsi cetba. Necetla jsem zdaleka vsechno z pera spisovatelcina, ale vetsinu pravdepodobne ano. Ze vsech nejoblibenejsi je urcite historicky roman "Neni rimskeho lidu", ktery se mi take dostal do rukou ve veku, ktery by zrejme pohorsil. Ale jake to bylo cteni!Diky za link na porad CR. Poslouchat budu, ale jen po castech, abych si taky uzila knihu, az dorazi. Neprozrad mi to dopredu, ale chci zjistit, jestli v ni JL popsala navod, jak vyrobit jablkovy cervulat, ktery delala maminka hrdinky z Meduzy. Od te doby, co jsem knihu cetla, chci ten recept najit. Me domaci pokusy o nej nedopadly nejhur, ale preci jen...

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Tak je to jasné, zítra nakráčím do knihovny a doplním si své literátní mezery. Třeba si vzpomenu, že už jsem jí četla, v knihovně se mi stává často, že sáhnu po knize a po páté straně čtení zjišťuji, že jsem jí měla v ruce. Tak moc ráda tě vidím, mám z tvého příspěvku velkou radost. Přeju, ať se nákupní košík pěkně plní.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Jak chutná Šumava

    V pátek na Kvildě. Co rozhodně musíte ochutnat, je povidloň. Staročeský povidloň. Řezy z odpalovaného těsta, promazané tradičními švestkovými povidly a tvarohovo šlehačkovým krémem. Zajděte si na něj do Pekárny Kvilda , stojí hned při hlavní silnici. Kromě povidloně si můžete dát nešizený borůvkový koláč z tenkého kynutého těsta. A moc nám chutnal žitný chléb, který jsme si vzali s sebou. Vydržel jako čerstvý ještě třetí den po upečení. Večer v Kašperských Horách a za odměnu Plzeň a místní limonáda, která děti (kromě pizy) vždy potěší vtipnou etiketou i chutí. V sobotu autobusem z Kašperek do Čeňkovy Pily a pěšky proti proudu mé nejkrásnější řeky Vydry.Asi po čtyřech kilometrech dorazíme k Turnerově chatě. Už v jedenáct hodin dopoledne tam panuje obědový chaos, který obsluha v pohodě zvládá na venkovní zahrádce i uvnitř. Hospoda v chatě hučí. Vyhlášená je domácí hříbková bramboračka, my si dáme zelňačku s krajícem chleba a borůvkové lívanečky. Obojí super, stejně jako piv...