Přeskočit na hlavní obsah

Těstovinový salát s tuňákem

Oblíbenou variaci těstovinového salátu má každý tu svou. V horkých dnech se vychlazený velice hodí jako letní oběd, nebo večeře. Tak to bylo u nás v horké úterý a můžu si napsat bod, jelikož jsem se strefila do chuti všem.
1 balení - 500 g těstovin,
1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě,
citron a olivový olej,
šest rajčat,
mražená zrna kukuřice,
sůl a pepř,
čerstvá bazalka a petrželka.

Těstoviny uvařím podle návodu a al dente. Vhodné jsou komlikovanější tvary, nebo tvary s dírkou, do kterých má šanci proniknout tuňákový dip. Po scezení z nich poctivě vytřepu, nechám mírně vychladnout a ještě do teplých těstovin zamíchám pořádnou dávku olivového oleje, šťávu z jednoho citronu a tuňákové maso, vlastní šťávu samozřejmě nejdříve odstraním ;-). Přidám rajčata, nakrájená na kostičky, zbavená vnitřků a semínek. Přidám povařenou kukuřici. Sama bych raději volila olivy, kukuřicí se podbízím dětem. Nakonec dojde na velkou hrst zelených bylinek. V lednici nechám vychladit. To, že salát zachutnal, mám potvrzeno, druhý den po něm byla scháňka.

Komentáře

  1. Těstovinové  saláty a léto k sobě prostě patří! A s tuňákem a zeleninkou, to je báječná kombinace! Musím zítra do trhu, bazalka nám nějak chřadne, tak budu muset pořídit novou. Do salátů by určitě chyběla!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Krásně barevný těstovinový salátek je opravdovým pohlazením pro žárem vyprahlá hrdla těch malých i velkých. Ačkoli u nás doma manžel těstoviny příliš nepreferuje, těstovinový salát v něm vždycky zmizí nevídaně rychle, takže brzy určitě vyzkouším tvou varinatu, neboť horké dny k odlhečenému menu přímo vybízejí.

    OdpovědětVymazat
  3. Bezvadné, já bych se také klonila k olivám :) Bazalka mi tedy teprve roste, stále malinká, ale už se moc těším, až bude k otrhávání, zvlášť ta fialová :)

    OdpovědětVymazat
  4. [1]:+[2]:+[3]:Moje variace se zdá býti na první pohled asketická, tuňák není skoro vidět, protože s citrónem a olejem vytvoří pastu, která obalí těstoviny. Kousnutí do rajčete nebo kukuřice tomu dá šťávu a bazalka tu finální chuť.
    Na trhu jsem také měla na výběr fialovou bazalku, někdy jsem ale jako kůň s klapkami na očích, jdu přímo, nevidím napravo, nalevo. Samozřejmě jsem koupila jako vždy  zelenou.

    OdpovědětVymazat
  5. Opravdu vděčný pokrm, přidávám navíc ještě i okurku, papriku, cibulku na drobno...
    V kombinaci s kukuřicí mám v oblibě např. zase červenou řepu a křen...vylepšovat lze kousky masa. A to i sojového.
    Fialovou bazalku? Budu muset zapátrat, neznám!
    Zdravím, ráda Vás tu navštěvuji!

    OdpovědětVymazat
  6. Tyhle saláty s tuňákem přímo zbožňuji. Viděla jsem v Bille skleničku s tuňákem, krásné kousky masa, cena ale dost vysoká 99.- Kč, na gramáž jsem se nepodívala, ale je to asi jako ta větší tuňáková konzerva. Mají dokonce 2 druhy s oliváčem a slunečnicovým.
    Měj se pěkně!

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: Děkuji za milý pozdrav i nové kombinace s řepou a křenem, moc mě těší, že se Vám u mě líbí !

    OdpovědětVymazat
  8. [6]: To je cena opravdu vysoká. Já kupuju tuňáka ve vlastní šťávě, neb má méně kalorií. Někdy více, někdy méně na ty kalorie hledím .

    OdpovědětVymazat
  9. Perfektně vyvážené jak barevně, tak chuťově! Dneska si jdu koupit toho tuňáka, zítra vyzkouším k obědu :)

    OdpovědětVymazat
  10. Musim konstatovat, že salát je opravdu vynikající... Připravila jsem ho hlavně pro přítele, tak doufám, že i jemu bude chutnat :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jak chutná Šumava

    V pátek na Kvildě. Co rozhodně musíte ochutnat, je povidloň. Staročeský povidloň. Řezy z odpalovaného těsta, promazané tradičními švestkovými povidly a tvarohovo šlehačkovým krémem. Zajděte si na něj do Pekárny Kvilda , stojí hned při hlavní silnici. Kromě povidloně si můžete dát nešizený borůvkový koláč z tenkého kynutého těsta. A moc nám chutnal žitný chléb, který jsme si vzali s sebou. Vydržel jako čerstvý ještě třetí den po upečení. Večer v Kašperských Horách a za odměnu Plzeň a místní limonáda, která děti (kromě pizy) vždy potěší vtipnou etiketou i chutí. V sobotu autobusem z Kašperek do Čeňkovy Pily a pěšky proti proudu mé nejkrásnější řeky Vydry.Asi po čtyřech kilometrech dorazíme k Turnerově chatě. Už v jedenáct hodin dopoledne tam panuje obědový chaos, který obsluha v pohodě zvládá na venkovní zahrádce i uvnitř. Hospoda v chatě hučí. Vyhlášená je domácí hříbková bramboračka, my si dáme zelňačku s krajícem chleba a borůvkové lívanečky. Obojí super, stejně jako piv...