Přeskočit na hlavní obsah

Těstovinový salát s tuňákem

Oblíbenou variaci těstovinového salátu má každý tu svou. V horkých dnech se vychlazený velice hodí jako letní oběd, nebo večeře. Tak to bylo u nás v horké úterý a můžu si napsat bod, jelikož jsem se strefila do chuti všem.
1 balení - 500 g těstovin,
1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě,
citron a olivový olej,
šest rajčat,
mražená zrna kukuřice,
sůl a pepř,
čerstvá bazalka a petrželka.

Těstoviny uvařím podle návodu a al dente. Vhodné jsou komlikovanější tvary, nebo tvary s dírkou, do kterých má šanci proniknout tuňákový dip. Po scezení z nich poctivě vytřepu, nechám mírně vychladnout a ještě do teplých těstovin zamíchám pořádnou dávku olivového oleje, šťávu z jednoho citronu a tuňákové maso, vlastní šťávu samozřejmě nejdříve odstraním ;-). Přidám rajčata, nakrájená na kostičky, zbavená vnitřků a semínek. Přidám povařenou kukuřici. Sama bych raději volila olivy, kukuřicí se podbízím dětem. Nakonec dojde na velkou hrst zelených bylinek. V lednici nechám vychladit. To, že salát zachutnal, mám potvrzeno, druhý den po něm byla scháňka.

Komentáře

  1. Těstovinové  saláty a léto k sobě prostě patří! A s tuňákem a zeleninkou, to je báječná kombinace! Musím zítra do trhu, bazalka nám nějak chřadne, tak budu muset pořídit novou. Do salátů by určitě chyběla!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Krásně barevný těstovinový salátek je opravdovým pohlazením pro žárem vyprahlá hrdla těch malých i velkých. Ačkoli u nás doma manžel těstoviny příliš nepreferuje, těstovinový salát v něm vždycky zmizí nevídaně rychle, takže brzy určitě vyzkouším tvou varinatu, neboť horké dny k odlhečenému menu přímo vybízejí.

    OdpovědětVymazat
  3. Bezvadné, já bych se také klonila k olivám :) Bazalka mi tedy teprve roste, stále malinká, ale už se moc těším, až bude k otrhávání, zvlášť ta fialová :)

    OdpovědětVymazat
  4. [1]:+[2]:+[3]:Moje variace se zdá býti na první pohled asketická, tuňák není skoro vidět, protože s citrónem a olejem vytvoří pastu, která obalí těstoviny. Kousnutí do rajčete nebo kukuřice tomu dá šťávu a bazalka tu finální chuť.
    Na trhu jsem také měla na výběr fialovou bazalku, někdy jsem ale jako kůň s klapkami na očích, jdu přímo, nevidím napravo, nalevo. Samozřejmě jsem koupila jako vždy  zelenou.

    OdpovědětVymazat
  5. Opravdu vděčný pokrm, přidávám navíc ještě i okurku, papriku, cibulku na drobno...
    V kombinaci s kukuřicí mám v oblibě např. zase červenou řepu a křen...vylepšovat lze kousky masa. A to i sojového.
    Fialovou bazalku? Budu muset zapátrat, neznám!
    Zdravím, ráda Vás tu navštěvuji!

    OdpovědětVymazat
  6. Tyhle saláty s tuňákem přímo zbožňuji. Viděla jsem v Bille skleničku s tuňákem, krásné kousky masa, cena ale dost vysoká 99.- Kč, na gramáž jsem se nepodívala, ale je to asi jako ta větší tuňáková konzerva. Mají dokonce 2 druhy s oliváčem a slunečnicovým.
    Měj se pěkně!

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: Děkuji za milý pozdrav i nové kombinace s řepou a křenem, moc mě těší, že se Vám u mě líbí !

    OdpovědětVymazat
  8. [6]: To je cena opravdu vysoká. Já kupuju tuňáka ve vlastní šťávě, neb má méně kalorií. Někdy více, někdy méně na ty kalorie hledím .

    OdpovědětVymazat
  9. Perfektně vyvážené jak barevně, tak chuťově! Dneska si jdu koupit toho tuňáka, zítra vyzkouším k obědu :)

    OdpovědětVymazat
  10. Musim konstatovat, že salát je opravdu vynikající... Připravila jsem ho hlavně pro přítele, tak doufám, že i jemu bude chutnat :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahradit jiným kořením. 3.

Pražma královská s pečenou zeleninou

Kdo mě zná, třeba i jen ze čtení mého blogu z minulosti, ten ví, že mám ráda na talíři ryby, mušle, slávky i kdejakou další, mořskou havěť (ne,  to není šťastný výraz, nejsem vodník, ani hastrman z pohádky Jana Drdy), mořské plody. Resuscituji svůj blog, protože mám za poslední dva měsíce více vjemů, možností a možná i sil pro další zdokumentování mých  experimentů v mé  kuchyni. A protože jsem dostala rybu. Pražmu královskou. Recept jsem si utvořila v hlavě, podle dalších surovin, o kterých jsem věděla, že mám doma v zásobě, podle chutí, které mi u nich navzájem fungují a už se mi osvědčily. Večer nezbylo moc času běžně  pracující ženy na  „haute cuisine.“   Do vykuchané ryby jsem vetřela dostatečné množství soli zvenku i do její břišní dutiny a nechala cca 15 minut odpočívat, než jsem si stihla připravit zeleninu, se kterou jsem pražmu hodlala péct společně na plechu v troubě. Troubu jsem začala rozehřívat na 200 °C. Oloupané mrkve a petržele jsem nakrájela na hranolky, pr

Uzený česnek

V našem Viet obchodě jsem narazila opět na něco. Pro mě nového. Uzený česnek. Země původu - Francie. Jedna palice za Kč 9,--. Slupky voní po kouři. Česnek sám o sobě v chuti ovlivněný není. Prostě, chutná česnekově, ani trochu kouřově. Jedinné, co jsem byla schopná ve vodách internetu vylovit za informace, bylo to, že uzením se pouze prodlužuje životnost česneku, uzením technologií teplého kouře po dobu sedmi dní se česnek konzervuje, chrání se tím při uskladnění proti plísním. Tak, jestli máte větší poznatky, nebo zkušenosti, směle sem s nimi do komentářů. Děkuji!