Přeskočit na hlavní obsah

Sirup z květů černého bezu

Na nápoje vyráběné podomácku, z bezu, jsem se vrhla ještě na poslední mateřské dovolené. Vyzkoušela jsem nejvíce sympatický recept z Labužníka. Rok nato u nás kralovala bezkonkurenční bezová limonáda , to jsme měli s mužem menší výročí, patnáct let od svatby a jako dárek jsme si dali první svatební cestu, na níž jsme se poznali s bezvadnou partou na dolnolysečinské Zvoničce a Gurmánkou. Bezové limonády a sirupy má v oblibě naše Anička, jakmile letos uviděla první vykvetlé květy - je to tak čtrnáct dní - důrazně mě na ně upozorňovala. V té době také vyšel v mé časopisecké stálici Žena a život recept s trochu odlišným postupem, než na který jsem byla zvyklá. A který jsem musela vyzkoušet a teď můžu směle tvrdit, že jiný postup už použivat nebudu.

Recept podle Zdeňky Skokanové N.:
50 květů černého bezu,
2 kg krystalového cukru,
2 l studené pitné vody,
2 citrony,
80 g kyseliny citronové.

Cukr a vodu dejte do hrnce a nechte přejít varem. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Rozvar nechte vychladnout.Z natrhaných květů bezu lehce vyklepejte případné černé broučky a naložte do cukrového rozvaru. Přidejte na kolečka nakrájené citrony. Nádobu zakryjte poklicí nebo utěrkou a dejte do chladu louhovat na 24 - 48 hodin. Zceďte přes cedník nebo plátno. Čistou tekutinu mírně zahřejte a rozmíchejte v ní kyselinu citronovou. Sirup naplňte do vyvařených lahví. Sirup se zaručeně nezkazí, pokud ho naljete do lahví od alkoholu, které necháte jen tak nevymyté se stopami lihoviny.
Komplexně zpracované informace o bezových sirupech se tento týden objevily v článku Petry Pospěchové na ihned.cz. U Věrušky v kuchyni jsem se zase dozvěděla, že nic se nemá přehánět, ani konzumace bezové šťávy. Naše stará bytovka z šedesátých let také voní bezem. Některá ze sousedek v sušárně v suterénu suší bezové květy na poctivém, damaškovém povlaku na polštář. Na čaj. Nikdy mi bez nevoněl tak omamně, jako letos.

Komentáře

  1. Zdravím Vás, koukám, že se s bezovými recepty roztrhl pytel. :) U nás je hlavní konzument manžel, dělala jsem sirup začátkem týdne a už můžu vyrábět pomalu další. :)) Mně taky moc chutná a to jsem se jako malá vždycky nad bezovou limčou ošklíbala.. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Když nad tím přemýšlím, u nás nikdy nebylo ve zvyku bezový sirup vyrábět... že bych toto pravidlo porušila? Stíhám ještě?

    OdpovědětVymazat
  3. Já to nestíhám a každý rok se chlácholím, že tedy stihnu likér z bobulí. No, ten nakonec taky nestihnu, musím se polepšit!

    OdpovědětVymazat
  4. Jak zavoní na mezi za domem bez, nejde nemít chuť na bezovou limonádu Pěkný recept a hlavně milá vzpomínka na Zvoničku. V podstatě jsem pár let po sobě tuto dobu trávila tam. Vždycky to vyšlo na mé narozeniny, což bylo fajn. Letos jsem si vzpomínala a v tom mi Zvonička cinkla do mobilu a přála narozeninovou idylu Budu se tam muset zase někdy vypravit. To místo je prostě návykové

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Milá Meg, já ani nestíhla odpovědět.

    OdpovědětVymazat
  6. [1]: Je pravda, že bezu letos propadlo hooodně blogů a konzumentů .

    OdpovědětVymazat
  7. [3]: S těmi bobulemi je to ale pěkně nečistá práce. Já z nich chtěla vyzkoušet džem, modré ruce mě stále odrazují .

    OdpovědětVymazat
  8. [4]: Návykové místo stejně jako lahodná bezová limonáda. Moje asociace při vzpomínce na Zvoničku.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jak chutná Šumava

    V pátek na Kvildě. Co rozhodně musíte ochutnat, je povidloň. Staročeský povidloň. Řezy z odpalovaného těsta, promazané tradičními švestkovými povidly a tvarohovo šlehačkovým krémem. Zajděte si na něj do Pekárny Kvilda , stojí hned při hlavní silnici. Kromě povidloně si můžete dát nešizený borůvkový koláč z tenkého kynutého těsta. A moc nám chutnal žitný chléb, který jsme si vzali s sebou. Vydržel jako čerstvý ještě třetí den po upečení. Večer v Kašperských Horách a za odměnu Plzeň a místní limonáda, která děti (kromě pizy) vždy potěší vtipnou etiketou i chutí. V sobotu autobusem z Kašperek do Čeňkovy Pily a pěšky proti proudu mé nejkrásnější řeky Vydry.Asi po čtyřech kilometrech dorazíme k Turnerově chatě. Už v jedenáct hodin dopoledne tam panuje obědový chaos, který obsluha v pohodě zvládá na venkovní zahrádce i uvnitř. Hospoda v chatě hučí. Vyhlášená je domácí hříbková bramboračka, my si dáme zelňačku s krajícem chleba a borůvkové lívanečky. Obojí super, stejně jako piv...