Přeskočit na hlavní obsah

Zimní pečená zelenina

Přiznávám se bez mučení, že tento nápad jsem opsala od Jamieho Olivera a jeho knihy Šéfkuchař bez čepice "Dny plné chutí." Nalistujte si, prosím, stranu 220.  Proč zimní? Protože mám teď k dispozici jen zeleninu vhodnou k uskladnění na zimu z místního supermarketunejdražšíhovestředníevropě.
Mám štěstí, že mrkev je sladká, bez hořké pachuti. Větší kusy  krájím na čtvrtky, menší na poloviny. Jako petržel mi prodali bezvadný pastiňák, ten dostal v upečených chutích číslo jedna. Pastiňák také dělím na čtvrtiny. Celer krájím na hranolky. Malé cibulky nechám v celku. Menší brambory,se slupkou pečlivě očištěnou drátěnkou na zeleninu,  půlím. Červenou řepu mám již upečenou vcelku, v předstihu a pro strýčka příhodu uloženou v lednici. Jamie by do pekáče přidal dýni, fenykl, tuřín, artyčoky
1
Naporcovanou zeleninu vyskládám na hlubší plech, bohatě zalévám olivovým olejem a štědře sypu hrubozrnnou solí. Na pastiňák přijde čerstvá šalvěj, na brambůrky, celer a cibulku čerstvě drhnutý rozmarýn. Mrkev sypu drceným kmínem. Navrch přihodím neloupané, omyté stroužky česneku. Přikryju alobalem a ve vyhřáté troubě peču na 200 °C dvacet minut. Pak alobal sejmu, přidám rozčtvrcenou červenou řepu a nepřikryté peču tak dlouho, dokud zelenina nedostane pečený nádech. Cibulky je vhodné po upečení pokapat balzamikovým octem.

2

Ve spojení s pečeným kuřetem je to ideální oběd - celý připravený v troubě. Těm největším hladovcům přidám vařenou rýži. Pak jen stačí v horké troubě dopéct nedělní moučník, u nás doma byl dnes na přání tento.


Komentáře

  1. Hádejte co chystám připravit na večeři posmrkávající a pokašlávající rodině a co mi bylo uisnpirací ...? Pečená zelenina (jakákoli) je bezvadná a Jamieho recepty rovněž. Mám tu stejnou knížku, udělala jsem si s ní radost ještě před Vánoci. A tu krásnou červenou řepu závidím, já u nás v městečku nemůžu žádnou pěknou sehnat

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu nemám, ale i tak jsem se nechala inspirovat a občas si podobným způsobem peču zeleninu moc ráda Jako třeba tady:
    http://mlsnakocka.blog.cz/0909/pecena-mlada-korenova-zelenina
    Ke kuřátku je to, toffo, vynikající příloha - skvělý nedělní obídek
    P.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Měla jsem štěstí a Jamieho jsem koupila na podzim v Knižním klubu s podstatnou slevou. Už by jsi mohla být u vás doma v zelinářstsvích známá poptávkou, tak by ti mohli sakra vyjít vstříc nabídkou?

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: O, pravda. Někdy se mi recept vryje do podvědomí a automaticky začnu potraviny zpracovávat. Jako když se mi doma poprvé objevil candát - rovnou jsem jako přílohu zvolila nastavovanou kaši, ani jsem o tom nepřemýšlela. Dodatečně jsem si uvědomila, že vařím podle tebe !

    OdpovědětVymazat
  5. Podobný recept taky dělám, ale viděla jsem ho u Delie. Dává i dýně, tykve. A může to být i na menší kousky - je to dřív pečené. Taky nechávala nakrájenou zeleninu už osolenou, s pepřem i olejem uležet do druhého dne v ledničce v sáčku, to se mi osvědčilo. Je to fajn zimní příloha.

    OdpovědětVymazat
  6. Ach néé, celý den běhám kolem dortu a krémů a už jsem tak přeslazená a teď vidím to nádherné zlatavé kuře na pekáči a po bradě mi tečou sliny Hned bych ho snědla, a celý!

    OdpovědětVymazat
  7. Tak jsem neodolala a taky jsem pekla zeleninku. Já ji peču podle H. Zemanové, ale v podstatě je to stejné a hlavně vždy moc dobré! Jak jsem tu zeleninku tady zhlédla, tak se mi vybavila ta výborná chuť a opičila jsem se!

    OdpovědětVymazat
  8. Já zimní zeleninku pekla takto: http://madlinakuchyne.blog.cz/1102/pecena-zimni-zelenina-pod-kurcickou-s-parmezanu
    A s tou červenou řepou mám problém pořád, když na nějakou narazím, tak se mi nelíbí, je povadlá, naměklá, nahnilá ... ale lidi ji kupují, protože je levná Nezbyde mi než zase koupit na jaře semínka přesvědčit maminku k dalšímu pokusu o vypěstování

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak chutná Šumava

    V pátek na Kvildě. Co rozhodně musíte ochutnat, je povidloň. Staročeský povidloň. Řezy z odpalovaného těsta, promazané tradičními švestkovými povidly a tvarohovo šlehačkovým krémem. Zajděte si na něj do Pekárny Kvilda , stojí hned při hlavní silnici. Kromě povidloně si můžete dát nešizený borůvkový koláč z tenkého kynutého těsta. A moc nám chutnal žitný chléb, který jsme si vzali s sebou. Vydržel jako čerstvý ještě třetí den po upečení. Večer v Kašperských Horách a za odměnu Plzeň a místní limonáda, která děti (kromě pizy) vždy potěší vtipnou etiketou i chutí. V sobotu autobusem z Kašperek do Čeňkovy Pily a pěšky proti proudu mé nejkrásnější řeky Vydry.Asi po čtyřech kilometrech dorazíme k Turnerově chatě. Už v jedenáct hodin dopoledne tam panuje obědový chaos, který obsluha v pohodě zvládá na venkovní zahrádce i uvnitř. Hospoda v chatě hučí. Vyhlášená je domácí hříbková bramboračka, my si dáme zelňačku s krajícem chleba a borůvkové lívanečky. Obojí super, stejně jako piv...

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...