Přiznávám se bez mučení, že tento nápad jsem opsala od Jamieho Olivera a jeho knihy Šéfkuchař bez čepice "Dny plné chutí." Nalistujte si, prosím, stranu 220. Proč zimní? Protože mám teď k dispozici jen zeleninu vhodnou k uskladnění na zimu z místního supermarketunejdražšíhovestředníevropě.
Mám štěstí, že mrkev je sladká, bez hořké pachuti. Větší kusy krájím na čtvrtky, menší na poloviny. Jako petržel mi prodali bezvadný pastiňák, ten dostal v upečených chutích číslo jedna. Pastiňák také dělím na čtvrtiny. Celer krájím na hranolky. Malé cibulky nechám v celku. Menší brambory,se slupkou pečlivě očištěnou drátěnkou na zeleninu, půlím. Červenou řepu mám již upečenou vcelku, v předstihu a pro strýčka příhodu uloženou v lednici. Jamie by do pekáče přidal dýni, fenykl, tuřín, artyčoky
Naporcovanou zeleninu vyskládám na hlubší plech, bohatě zalévám olivovým olejem a štědře sypu hrubozrnnou solí. Na pastiňák přijde čerstvá šalvěj, na brambůrky, celer a cibulku čerstvě drhnutý rozmarýn. Mrkev sypu drceným kmínem. Navrch přihodím neloupané, omyté stroužky česneku. Přikryju alobalem a ve vyhřáté troubě peču na 200 °C dvacet minut. Pak alobal sejmu, přidám rozčtvrcenou červenou řepu a nepřikryté peču tak dlouho, dokud zelenina nedostane pečený nádech. Cibulky je vhodné po upečení pokapat balzamikovým octem.
Ve spojení s pečeným kuřetem je to ideální oběd - celý připravený v troubě. Těm největším hladovcům přidám vařenou rýži. Pak jen stačí v horké troubě dopéct nedělní moučník, u nás doma byl dnes na přání tento.
Hádejte co chystám připravit na večeři posmrkávající a pokašlávající rodině a co mi bylo uisnpirací ...? Pečená zelenina (jakákoli) je bezvadná a Jamieho recepty rovněž. Mám tu stejnou knížku, udělala jsem si s ní radost ještě před Vánoci. A tu krásnou červenou řepu závidím, já u nás v městečku nemůžu žádnou pěknou sehnat
OdpovědětVymazatKnihu nemám, ale i tak jsem se nechala inspirovat a občas si podobným způsobem peču zeleninu moc ráda Jako třeba tady:
OdpovědětVymazathttp://mlsnakocka.blog.cz/0909/pecena-mlada-korenova-zelenina
Ke kuřátku je to, toffo, vynikající příloha - skvělý nedělní obídek
P.
[1]: Měla jsem štěstí a Jamieho jsem koupila na podzim v Knižním klubu s podstatnou slevou. Už by jsi mohla být u vás doma v zelinářstsvích známá poptávkou, tak by ti mohli sakra vyjít vstříc nabídkou?
OdpovědětVymazat[2]: O, pravda. Někdy se mi recept vryje do podvědomí a automaticky začnu potraviny zpracovávat. Jako když se mi doma poprvé objevil candát - rovnou jsem jako přílohu zvolila nastavovanou kaši, ani jsem o tom nepřemýšlela. Dodatečně jsem si uvědomila, že vařím podle tebe !
OdpovědětVymazatPodobný recept taky dělám, ale viděla jsem ho u Delie. Dává i dýně, tykve. A může to být i na menší kousky - je to dřív pečené. Taky nechávala nakrájenou zeleninu už osolenou, s pepřem i olejem uležet do druhého dne v ledničce v sáčku, to se mi osvědčilo. Je to fajn zimní příloha.
OdpovědětVymazatzajíimavý
OdpovědětVymazat[5]: Díky za nový nápad.
OdpovědětVymazatje to bylo jen labandasjana.blog.cz
OdpovědětVymazatjo díky a ten layout tvořila labandasjana.blog.cz.ahoj
OdpovědětVymazatAch néé, celý den běhám kolem dortu a krémů a už jsem tak přeslazená a teď vidím to nádherné zlatavé kuře na pekáči a po bradě mi tečou sliny Hned bych ho snědla, a celý!
OdpovědětVymazatTak jsem neodolala a taky jsem pekla zeleninku. Já ji peču podle H. Zemanové, ale v podstatě je to stejné a hlavně vždy moc dobré! Jak jsem tu zeleninku tady zhlédla, tak se mi vybavila ta výborná chuť a opičila jsem se!
OdpovědětVymazatJá zimní zeleninku pekla takto: http://madlinakuchyne.blog.cz/1102/pecena-zimni-zelenina-pod-kurcickou-s-parmezanu
OdpovědětVymazatA s tou červenou řepou mám problém pořád, když na nějakou narazím, tak se mi nelíbí, je povadlá, naměklá, nahnilá ... ale lidi ji kupují, protože je levná Nezbyde mi než zase koupit na jaře semínka přesvědčit maminku k dalšímu pokusu o vypěstování