Přeskočit na hlavní obsah

První chléb z domácího kvásku, žitný, celozrnný

Začalo to krkonošským kyselem v létě, kdy jsme jej poprvé ochutnali v Horní Malé Úpě. Chutnalo nám moc a můj muž pravil, proč ho nevařím doma. O tom pravém, z chlebového kvasu, samozřejmě nikdy neslyšel. Pokračovalo to pročítáním Klářiných stránek, broukem v hlavě a pro mě nepochopitelným kuchyňsko-tvořivým záchvatem v tomto týdnu. Zapnula jsem v kuchyni topení, přistavila k němu sklenici, rovnou čtyřlitrovou zavařovačku ,(asi mám trauma z pohádky hrnečku vař) a začala jsem tvořit a krmit kvásek, právě ten typ číslo tři.
Nebyl tak krásně bublinkatě nakvašený, ale čtvrtý den byl právě ten den, kdy by se měl začít zpracovávat - na povrchu se už lehce začala oddělovat tekutina od zbytku. Polovinu - 300 g jsem rozespale navážila ve čtvrtek ráno v půl páté a přidala 300 g celozrnné žitné mouky. Co to šlo, jsem promíchala, proválela, dala zpět v míse přikryté utěrkou pod topení. Později v práci jsem přemýšlela, jestli jsem neměla přidat i vodu, vůbec se mi to na pohled nezdálo ve stejné konzistenci, jako u Kláry. Odpoledne na mě čekala mírně zkynutá, tužší a drobivá koule. Musím se přiznat, že jsem na pomoc vytáhla domácí pekárnu, nalila do ní asi 200 ml vlažné vody a kouli do ní nadrobila. Hladkou, bílou mouku jsem přidávalal po lžících, až se mi hmota zdála na oko a na píchnutí prstem akorát, podle popisu a fotografií Kláry. Přidala jsem čajovou lžičku soli.

A protože jsem po mých čachrech s chlebovým těstem byla hodně pokorná, vymazala jsem chlebíčkovou formu lehce olivovým olejem a vložila do ní těsto. Bylo jej tak do půlky. Zabalila jsem formu opět do utěrky, večer v šest hodin a nechala - držte se - prostě kynout do druhého dne. Ráno byla forma plná na okraj, odpoledne už se utěrka lehce zdvihala. Prostě jsem ho nechala kynout další celý den. Upekla jsem jej přesně podle Kláry, trouba vyhřátá na 275 C, na dně kastrůlek s vodou, chleba potřený vodou, po čtvrt hodině jsem snížila teplotu na 200 C. Neodradila mě ani rychle připečená kůrka, prostě jsem chleba přešoupla na nejnižší příčku v troubě a pekla jsem opravdu celou hodinu. Z trouby se rozhodně nekouřilo. 3x během pečení jsem ho potřela vlažnou vodou. Po upečení jsem obvod chleba přejela dřevěným nožíkem na máslo, aby mi šel z formy dobře vyklopit. Nožík jsem ve finále při dloubání zlomila. Pak stačilo formou klepnout o pracovní desku a chlébík lehce vyklouzl. Po hodině chladnutí jsem se na něj vrhla, nešlo jinak. Přiznávám, že kůrky jsou po obvodu připečené, dokonce mi i ve formě po obvodu z jedné strany rupl. Dávám si při kousání kůrky setsakramentský pozor na vlastní chrup. Ale jsem strašně ráda, že je více než poživatelný, bodejť by mi nechutnal, když je vlastnoruční. Je to prostě úplně jiná chuť, chléb je mírně nakyslý, i když hutný, kůrka je téměř zkaramelizovaná. Po těch pokusech, co jsem s ním provedla! Teď odpočívá zabalený v utěrce a uvidím, jak chutný bude ráno?

Díky Kláro!

A co to kyselo? Je ho pěkně hustý, plný pětilitrový hrnec a to kyselo je málo kyselý!
Oproti tomu chutnanému z hospůdky.
Které možná nebylo to pravé.
Přidala jsem do něj vajíčka, míchaná na másle a na cibulce. Jedině ta mohla tu nakyslou chuť srazit.

Komentáře

  1. Gratuluju ke krsánému kváskovému chlebu, já s k němu teprve odhodlávám, ale tvůj více než podařený recept mě nahlodal, až bude troška času, jde se na věc!

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Toffo, jsem moc ráda,že máš radost a chleba vypadá krásně ! Jsem ráda,že nemusíš vidět moje první chleby)) Prostě parádnický !! Je hrozně důležitý si vychytat teplotu vlastní trouby a vůbec to zkoušet ve svém. Jsem nadšená z tvého popisu a pevně doufám, že to není poslední chleba !!!

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Tento týden jsem asi chlebování propadla. Zvlášť po tom, co jsem se o rohlících dozvěděla, že se průmyslově vyrábí z hotových směsí, které neviděly mléko ani vejce.
    Také si vyzkouším tvého překládaného božského.

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: To že můj první kváskový dopadl tak dobře, je jen díky tvé chlebové akademii na tvých stránkách. Pochybuji, že bych to zvládla tak dobře, kdybych musela pátrat po knihách a kuchařkách.
    A máš pravdu, že žitný celozrnný chutná, přímo je z něj cítit síla. Ta chuť je neporovnatelná s kupovaným v běžné obchodní síti. (Nevím, proč mi v hlavě skáče asociace s ruskými literátními klasiky -Čechov, Gogol).
    Prostě druhý den dopoledne už nebyl.

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: :)))chlebová akademie :)). Je to hezká relaxace a zaručuju, že konec je v nedohlednu, tím chci říct, že variací je mnoho a stále nějaký stupeň umění před námi. U nás doma mají radost, když člověk propadne takovéhle věci :))

    OdpovědětVymazat
  6. Gratuluji, kolem výroby vlastního kvásku chodím už hodně dlouho, taky neustále nakukuji ke Kláře a čekám, až mě něco z hůry nakopne, asi to půjd taky zkusit! Navíc je pravda, že nám poslední dobou pekárna zahálí, musím se polepšit, zpomalit a vychutnat si tu přípravu domácího chlebíku. Dík za inspiraci - Toffo i Kláro!

    OdpovědětVymazat
  7. Páni, tak koukám, že chleba je opravdu náročná záležitost. Smekám nad tvou odhodlaností a hlavně nad tak krásným bochníkem chleba :) Už jen kvůli té složité výrobě musí být naprosto vynikající!

    OdpovědětVymazat
  8. [5]: té chuti propadne každý, jen to dostat do paže!

    OdpovědětVymazat
  9. [6]: HaF, bylo to spíše dílem náhody, ale byla jsem hodně šťastná, že to dobře dopadlo.

    OdpovědětVymazat
  10. [7]: Možná tu náročnost přeháním, spíše jsem byla nervozně napnutá. Já zase smekám před tvým sladkým pečením, obzvlášť mě dostalo zdobení sušenek.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...