Přeskočit na hlavní obsah

Pravý a originální Sachertorte

Předčil všechna očekávání. Ale jeden malý kousek bohatě nasytí. Mechový piškot, pomazaný meruňkovou marmeládou, jejíž hranici jen stěží tušíte, protože se jemně vpíjí a prolíná těstem. Křupavá čokoláda završí dokonalý, čokoládový prožitek.
K tomuto dortu se vztahuje letitý spor mezi jeho dvěmi vídeňskými výrobci-Café Sacher a kavárnou Demel - o to, odkud vlastně původní Sachertorte pochází. Tento spor nakonec skončil tak, že Café Sacher používá pro svůj Sachertorte přízvisko originální a kavárna Demel edel neboli pravý.


Kavárna Demel:


Café Sacher:

Pokud nechcete čekat na uvolněné místo v kavárně, hned za rohem najdete prodejnu originálního dortu - ve všech možných velikostech:


Komentáře

  1. Tak jsem vyhrabošila jednu starší knihu "Moučníky dříve,dnes i na zítra" a zde tvrdí toto: Franz Sacher jako šéfkuchař rakouského kancléře Metternicha stvořil dort pro účastníky vídeňského kongresu v roce 1814.A netušil co tím způsobí.Bitva o právo výroby a prodeje se rozpoutala mezi Annou Sachrovou (ředitelkou hotelu Sacher - ona sama nebyla v příbuzenském vztahu, je to jen shoda jmen) a Christophem Demelem (zakladatelem cukrárny Demel a tvrdící, že odkoupil právo prodeje od Franzova vnuka). Proces se táhl sedm let a říká se mu "sladká sedmiletá válka" Nakonec zvítězil hotel Sacher, ale tím vlastní spor zdaleka neskončil a Vídeňáci údajně nejsou dodnes jednotní v tom, kdo vyrábí pravé "Sachry"! Důležité je, že chutnají!!!

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: O tvé cestě samozřejmě vím, také byla tím prvním  impuzem vydat se autobusem do Vídně Díky! Bylo to super!

    OdpovědětVymazat
  3. [2]:  Velké díky za doplnění informací, že bude spor až tak sedmiletěsladký, jsem vůbec netušila.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Na snech je nejlepší, že se nám občas plní, nebo že si je dokonce dokážeme plnit sami.

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem vyčetl o vzniku tak trochu něco jiného. Šéfkuchař tehdy onemosněl s svěřil večer kongresu skušenému učni (16)Učeň se jmenoval Sacher. Následuje dlouhé povídání,nicméně Originál Sacher Torte prodává Hotel Sachce. Protože zde byl přiznán originál, může pouze Hotel Sacher na dortu umístit kulatou pečeť. Zmíněná cukrárna tuto pečeť nesmí používat, respektive používá pečeť trojúhelníkového tvaru. Nicméně, jezdím každý rok mezi Vánoci na otoč do Hotelu Sacher na tuto laskominu, pravou vídeňskou kávu, sklenku šampíčka a šup směr nach Prag. Užívám si to! Doporučuji každému tu famozní atmosferu. Míra   [2]:

    OdpovědětVymazat
  6. [7]: Míro, krásná tradice a možná také odměna za celý uplynulý rok. Díky za doplňující informace.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...