Přeskočit na hlavní obsah

Halí, belí, .... zelí?

Obyčejná zelná hlávka. Čerstvě sklizená, mladá, malá hlavička. Plná křupavosti,  šťávy, voňí čerstvostí. Čerstvé zelí vůbec není obyčejné. Zkuste ochutnat a rázem si vzpomenete, že  i  touto  vůní kdysi vonělo léto.

Po nákupu jsem měla velikou radost, že jsem po té zelené hlavičce šáhla, že jsem k obědu na grilu rychle přidala rychlý zelný salát, který mám moc ráda.

Stačí malá hlávka zelí,
kopr dle chuti,
olivový olej, asi dvě lžíce,
sůl.

zelný salát s koprem

Zelí nakrájím  na nudličky, osolím, přidám olivový olej. Oběma rukama zelí trochu zlehka pomačkám, čerstvé není potřeba tvrdě dachmat, pouští šťávu  okamžitě. Přidám nasekaný čerstvý kopr a je hotovo. Salátu neuškodí pobýt alespoň patnáct minut v ledničce. Když salát připravuji z uskladněného zelí, je lepší nechat ho rozležet delší dobu.


A takhle krásně si nakoupíte na farmářském trhu v Klánovicích:

1

2

3

4
5

6

7

Komentáře

  1. Krásný a jednoduchý salátek, taky mám takový hrozně ráda. A zvádiím možnost nakoupit čerstvé produkty na trhu, než se do našeho malého města či jeho blízkého okolí dostanou trhy, tak už asi neudržím vařečku v ruce. A zahlédla jsem i chřest, to je krása, ten závidím dvojnásob

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkné nahlédnutí na trh, a mezi zeleninou vidím i malgold? Doufám, že bude nějaký recept, protože moje setkání s ním byla zatím spíš neslavná (ale nevařila jsem já).

    OdpovědětVymazat
  3. V poslední bedýnce jsme také dostali zelí. Mám moc ráda salát s koprem, jaký popisuješ a stejně dobrý je také zelný salát s křenem. A samozřejmě stejně jako Ty: vychlazený
    V zítřejší bedýnce prý bude květák a různobarevné jarní cibulky, pastiňák, malé cuketky a hromada zeleného lupení jako vždy - to mám také moc ráda. Už jsem na to zvědavá
    Hezké fotky!
    P.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...