Obyčejná zelná hlávka. Čerstvě sklizená, mladá, malá hlavička. Plná křupavosti, šťávy, voňí čerstvostí. Čerstvé zelí vůbec není obyčejné. Zkuste ochutnat a rázem si vzpomenete, že i touto vůní kdysi vonělo léto.
Po nákupu jsem měla velikou radost, že jsem po té zelené hlavičce šáhla, že jsem k obědu na grilu rychle přidala rychlý zelný salát, který mám moc ráda.
Stačí malá hlávka zelí,
kopr dle chuti,
olivový olej, asi dvě lžíce,
sůl.
Zelí nakrájím na nudličky, osolím, přidám olivový olej. Oběma rukama zelí trochu zlehka pomačkám, čerstvé není potřeba tvrdě dachmat, pouští šťávu okamžitě. Přidám nasekaný čerstvý kopr a je hotovo. Salátu neuškodí pobýt alespoň patnáct minut v ledničce. Když salát připravuji z uskladněného zelí, je lepší nechat ho rozležet delší dobu.
A takhle krásně si nakoupíte na farmářském trhu v Klánovicích:
Krásný a jednoduchý salátek, taky mám takový hrozně ráda. A zvádiím možnost nakoupit čerstvé produkty na trhu, než se do našeho malého města či jeho blízkého okolí dostanou trhy, tak už asi neudržím vařečku v ruce. A zahlédla jsem i chřest, to je krása, ten závidím dvojnásob
OdpovědětVymazatPěkné nahlédnutí na trh, a mezi zeleninou vidím i malgold? Doufám, že bude nějaký recept, protože moje setkání s ním byla zatím spíš neslavná (ale nevařila jsem já).
OdpovědětVymazatV poslední bedýnce jsme také dostali zelí. Mám moc ráda salát s koprem, jaký popisuješ a stejně dobrý je také zelný salát s křenem. A samozřejmě stejně jako Ty: vychlazený
OdpovědětVymazatV zítřejší bedýnce prý bude květák a různobarevné jarní cibulky, pastiňák, malé cuketky a hromada zeleného lupení jako vždy - to mám také moc ráda. Už jsem na to zvědavá
Hezké fotky!
P.