Přeskočit na hlavní obsah

Halí, belí, .... zelí?

Obyčejná zelná hlávka. Čerstvě sklizená, mladá, malá hlavička. Plná křupavosti,  šťávy, voňí čerstvostí. Čerstvé zelí vůbec není obyčejné. Zkuste ochutnat a rázem si vzpomenete, že  i  touto  vůní kdysi vonělo léto.

Po nákupu jsem měla velikou radost, že jsem po té zelené hlavičce šáhla, že jsem k obědu na grilu rychle přidala rychlý zelný salát, který mám moc ráda.

Stačí malá hlávka zelí,
kopr dle chuti,
olivový olej, asi dvě lžíce,
sůl.

zelný salát s koprem

Zelí nakrájím  na nudličky, osolím, přidám olivový olej. Oběma rukama zelí trochu zlehka pomačkám, čerstvé není potřeba tvrdě dachmat, pouští šťávu  okamžitě. Přidám nasekaný čerstvý kopr a je hotovo. Salátu neuškodí pobýt alespoň patnáct minut v ledničce. Když salát připravuji z uskladněného zelí, je lepší nechat ho rozležet delší dobu.


A takhle krásně si nakoupíte na farmářském trhu v Klánovicích:

1

2

3

4
5

6

7

Komentáře

  1. Krásný a jednoduchý salátek, taky mám takový hrozně ráda. A zvádiím možnost nakoupit čerstvé produkty na trhu, než se do našeho malého města či jeho blízkého okolí dostanou trhy, tak už asi neudržím vařečku v ruce. A zahlédla jsem i chřest, to je krása, ten závidím dvojnásob

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkné nahlédnutí na trh, a mezi zeleninou vidím i malgold? Doufám, že bude nějaký recept, protože moje setkání s ním byla zatím spíš neslavná (ale nevařila jsem já).

    OdpovědětVymazat
  3. V poslední bedýnce jsme také dostali zelí. Mám moc ráda salát s koprem, jaký popisuješ a stejně dobrý je také zelný salát s křenem. A samozřejmě stejně jako Ty: vychlazený
    V zítřejší bedýnce prý bude květák a různobarevné jarní cibulky, pastiňák, malé cuketky a hromada zeleného lupení jako vždy - to mám také moc ráda. Už jsem na to zvědavá
    Hezké fotky!
    P.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Uzený česnek

V našem Viet obchodě jsem narazila opět na něco. Pro mě nového. Uzený česnek. Země původu - Francie. Jedna palice za Kč 9,--. Slupky voní po kouři. Česnek sám o sobě v chuti ovlivněný není. Prostě, chutná česnekově, ani trochu kouřově. Jedinné, co jsem byla schopná ve vodách internetu vylovit za informace, bylo to, že uzením se pouze prodlužuje životnost česneku, uzením technologií teplého kouře po dobu sedmi dní se česnek konzervuje, chrání se tím při uskladnění proti plísním. Tak, jestli máte větší poznatky, nebo zkušenosti, směle sem s nimi do komentářů. Děkuji!

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahradit jiným kořením. 3.

Pražma královská s pečenou zeleninou

Kdo mě zná, třeba i jen ze čtení mého blogu z minulosti, ten ví, že mám ráda na talíři ryby, mušle, slávky i kdejakou další, mořskou havěť (ne,  to není šťastný výraz, nejsem vodník, ani hastrman z pohádky Jana Drdy), mořské plody. Resuscituji svůj blog, protože mám za poslední dva měsíce více vjemů, možností a možná i sil pro další zdokumentování mých  experimentů v mé  kuchyni. A protože jsem dostala rybu. Pražmu královskou. Recept jsem si utvořila v hlavě, podle dalších surovin, o kterých jsem věděla, že mám doma v zásobě, podle chutí, které mi u nich navzájem fungují a už se mi osvědčily. Večer nezbylo moc času běžně  pracující ženy na  „haute cuisine.“   Do vykuchané ryby jsem vetřela dostatečné množství soli zvenku i do její břišní dutiny a nechala cca 15 minut odpočívat, než jsem si stihla připravit zeleninu, se kterou jsem pražmu hodlala péct společně na plechu v troubě. Troubu jsem začala rozehřívat na 200 °C. Oloupané mrkve a petržele jsem nakrájela na hranolky, pr