Přeskočit na hlavní obsah

Lilkování

Včera jsem si "do foroty" našla spoustu receptů na přípravu lilku.
Marinovaný lilek od Jenofefy, středomořskou zeleninu na plechu, Jeanův lázeňský lilek. Lilek mám hodně ráda. Po "vypocení" ho nesmažím, ale peču v troubě na pečícím papíru, jen lehce pomašlovaný olivovým olejem. Takto upravený si jej přidávám do špaget, do salátů.



A moje včerejší inspirace?




Malý lilek (cca 200 g) upekla stejným způsobem, jen jsem k němu přihodila pár neloupaných stroužků česneku. Pak jsem plátky vložila do malé zapékací misky. Upečený česnek jsem vyloupla ze slupek, rozmáčkla a natřela na lilek. Asi 50 g sýru typu camembert (asi do konce života budu motat dva pojmy camembert vers. cabernet :) ) jsem nakrájela na plátky a přidala do zapékací misky. Navrh jsem rozdrobila asi 50 g fety a přihodila malou kytičku z tymiánu (nádherně mi kvete na balkóně). Pokapala jsem vše lehce olivovým olejem a zapekla jsem 15 minut.




Dobrou chuť!

Komentáře

  1. Pečený česnek natřít na plátky je bezva nápad. A jakýkoliv sýr k tomu? Paráda! My dáváme na Jeanův lilek sýr s modrou plísní. Máš to moc hezké
    P.

    OdpovědětVymazat
  2. Pečený česnek miluju. Neloupané česnekové stroužky přihazuji do pekáče, kde se dá, ke kuřeti, masové pečeni, k pečeným bramborům a teď i k lilku. A pak si je nemilosrdně přivlastním a s nikým se o ně nedělím.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...