Výzvou v únorovém číslu časopisu Gurmet pro odvážné byl Dobošův dort. Maďarská cukrářská klasika. Prohlédla jsem si karamelovou ozdobu na vrchu dortu a dostala jsem z výzvy vítr. To jsem ale netušila, co mě čeká. Tenhle dort mě pěkně vypekl, vytrestal mě při pečení korpusů, dal mi lekci při výrobě krému a ta obávaná karamelová ozdoba byla pro mě to nejlehčí meta.
naskenovaná strana 12 časopisu Gurmet, únor 2016
naskenovaná stránka 13 časopisu Gurmet, únor 2016
Každý dortový plát se peče zvlášť, jak jste se dočetli v gurmetovském návodu. Podle mé zkušenosti musí velice záležet na tom, jestli upečený plát vytáhnete z trouby včas. Nesmí být nedopečený, ale ani přepečený, v těchto případech nejde korpusový plát dostat v solidním stavu z pečícího papíru. Já jsem je loupala, jak Mařenka perníčky z perníkové chaloupky, dva připomínaly krajkový ubrus. Ty jsem rovnou nalámala na drobky a použila na zdobení boků dortu.
Při výrobě krému mě doběhla má domácí rutina. Já už totiž přestala rozlišovat mezi cukrem krystal a krupice. Máme v zásobě vždy balení po deseti kilech, podle toho, jak který cukr je v akci. A dorty jsem zase tak často nepekla. Jenže krystal v s máslem do hladka prostě neutřete. Ano, krém mi křupal.
Nejlépe mi šel vytvořit karamel. Mám vyčtenou dobrou radu, že při rozpouštění cukru na karamel se cukr nemá míchat, pak se spojí v hrudky a už nelze pěkně rozpustit. Takže karamel se povedl, na korpusový plát šel lehce rozetřít. Aby to šlo opravdu lehce, pojistila jsem se tím, že jsem ale měla nůž předem nahřátý v horké vodě. Před akcí jsem ho samozřejmě osušila.
Krému mi zbylo tak žalostně málo, že jsem ani nemohla zdobicí špičkou vytvořit něco estetičtějšího uprostřed, než je tenhle ubohý bobek. A přiznám se, že některé pláty jsem podepřela párátkem, aby to alespoň na fotce dobře vypadalo.
Chutí mě tenhle dort nezaujal, je to prostě hutná klasika, hlavně díky máslovému krému, ale asi jde jen o zvyk. Zbytek rodiny neprotestoval, dort jim chutnal.
A takhle vypadají ty nejlepší Dobošky, otištěné v Gurmetu v následujícím březnovém čísle:
naskenovaná stránka 90 časopisu Gurmet, březen 2016
naskenovaná stránka 91 časopisu Gurmet, březen 2016
A pokud máte chuť upéct si Dobošův dort, tak vkládám videonávod s praktickou ukázkou, ovšem v mateřském jazyce ze země jeho původu.
V březnové výzvě se peče dort kolibřík - hummingbird cake, tak mi držte palce!
Úžasnej dortík
OdpovědětVymazatDíky!
OdpovědětVymazat