Přeskočit na hlavní obsah

Jablečné růže

Listové těsto. Jablíčka na tenké plátky. Skořice a krystalový cukr. Forma na muffiny.



Jablka omyjte, rozčtvrťe, vykrájejte jádřince. Čtvrtky nakrájejte velice ostrým nožem na velice tenké plátky a proti zahnědnutí je chraňte ponořením do ocitronované studené vody. Těsto vyválejte a nakrájejte na pruhy o šířce cca dvojnásobné výšky muffinových košíčků - silikonových, nebo plechu na muffiny.
Pruhy posypejte cukrem, skořicí, na polovinu založte po celé délce jablečnými plátky, které budou hranu těsta převyšovat. Druhou stranu těsta přeložte a utěsněte přes jablečné plátky, které budou takto uložené v pouzdře z listového těsta. Z jedené strany začněte těsto rolovat do tvaru růže, kterou usadítě do muffinové formy. Pečte jako štrůdl, zprudka, plech s formičkami bude možná lepší uložit do spodnější části trouby, aby se zespodu těsto lépe propeklo a aby se zvrchu jablečné okvětní lístky nespálily.
Kdo mi neporozuměl, podívá se na toto video:

Komentáře

  1. OMG To vypadá tak dobře, že bych to snad nedokázala sníst!

    OdpovědětVymazat
  2. Jdu sníst celou čokoládu. Vaše vina

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je krásný!!! Jablek plný sklep, zítra koupím listové těsto a tohle bude krásné překvápko na narozeninovou oslavu ke kamarádce Maruško, jsi úžasná!

    OdpovědětVymazat
  4. [3]:Trocha ... čokolády nikoho nezabije !

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Jéé, to jsem ráda, že se tenhle nápad hodí. Měla jsem pocit, že už je to trochu "provařený" a že jdu s moukou do mlýna.

    OdpovědětVymazat
  6. Moc pěkné! Taky bych zaváhala, jestli se zakousnout nebo pokračovat v obdivování

    OdpovědětVymazat
  7. To vypadá opravdu krásně, a přitom není třeba milion ingrediencí. Určitě zkusím! :)

    OdpovědětVymazat
  8. [8]: Skvěle, díky. Jen je třeba je v troubě trochu hlídat, okvětní lístky se spálí natošup!

    OdpovědětVymazat
  9. [7]: Máš pravdu, ale když to lístové těsto těsto je nejlepší právě upečené, čím déle stojí, tím víc navlhá a ztrácí křehkost - tady, bohužel, otálení není na místě !

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...