Přeskočit na hlavní obsah

Švestkový koláč s marcipánem

Recept na mě vyskočil jako doporučená reklama z FB stránek a moc, moc se mi líbil. A protože máme v lednici nespotřebovaný kus marcipánu od červnového narozeninovědortového šílenství, čekala jsem na ty pravé, uzrálé švestky. To, co zlotřilý špačci nestihli minulou sobotu oklobat, jsem si dovezla domů z Chalup a hned v neděli upekla švestkový koláč s marcipánem.


Neděle ještě byla pravá tropická, proto jsem se ani už nestresovala tím, že křehké máslové těsto nechce zatuhnout, že ho ani nemůžu rozdělit na dvě části, přičemž každá by tvořila celou plochu koláčové formy. Úspěšně jsem všechno těsto natlačila jako korpus do formy vyložené na míru pečícím papírem, pokryla švěstkami, vypeckovanými a rozpůlenými, řeznou stranou nahoru a zasypala marcipánem, nastrouhaným na struhadle na velkých slzičkách.


Upeklo se úspěšně a tady už máte recept, potřebujete:

  • 250 g hladké mouky,
  • 125 g cukru moučka,
  • 125 g másla, pravého,
  • 1 ks vejce, slepičího,
  • 175 g marcipánu,
  • švestky,
  • trochu mléka na potření,
  • cukr moučka na poprášení.
"Dejte předehřát troubu na 170 °C a vložte do ní plech. Mouku a máslo hněťte v ruce, dokud nevznikne drobenka. Přidejte prosátý cukr a prošlehané vejce, hněťte, dokud se vše nespojí a nevytvoří se hladké těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte 10 minut odležet v lednici.
Pak odeberte trochu méně než polovinu těsta (na pokličku) a dejte ho zpět do lednice. Větší kus těsta rozválejte na moukou posypané ploše a vyložte jím koláčovou formu o průměru 28 cm. Těsto musí být i po stranách, pokud vám někde praskne, přitiskněte ho k sobě, popřípadě vyspravte kousky těsta z odkrojků.

Dno těsta propíchejte vidličkou a posypejte nastrouhaným marcipánem. Na něj položte švestky řeznou plochou dolů a okraj těsta potřete vodou.

Zbylé těsto, které bylo v lednici, rozválejte, aby bylo o něco větší, než je průměr formy. Za pomocí válečku přeneste těsto na švestky, lehce přitiskněte na ovoce a v okrajích a přebytek těsta odřízněte. Celý koláč potřete trochou mléka. Formu položte na horký plech a pečte 30-35 minut, dokud nebude těsto světle zlaté. Po vytažení koláč pocukrujte a podávejte vlahé."


Je jasné, že pro mnohé z nás koláč kvůli investici do marcipánu nepatří k těm nejlevnějším. Ale takhle dobře nechutná lecjaký dort a zakrojit si ho začerstva, teplý, je opravdu NĚCO. Švestky a marcipán k sobě až bytostně patří, nechápu, jak jsem toto chuťové spojení mohla tak dlouho ignorovat.



PS: A nestydím se zakrojit i v hluboké noci. Linie, nelinie, ..... přeju dobrou chuť!





Komentáře

  1. Tak tak, linie nelinie, někdy (skoro vždycky ) nejde odolat, to znám moc dobře! Zní to skvěle, už se na švestky strašně těším, dokonce i ten marcipán bych měla mít...

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Máš pravdu, skoro vždycky . Letošní sezóna je na švestky štědrá.

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Je to taková sladká bombička

    OdpovědětVymazat
  4. Jéé, ten jsem pekla nedávno! Jen jsem do těsta vrzla notnou dávku opražených mletých mandlí A byl úžasný, máslový, sladký, voňavý, šťavnatý... Hmmm, jestli někde nakoupím dobré švestky ze zahrádky, rozhodně si ho zopakuju.

    OdpovědětVymazat
  5. [5]: tak ty jsi ho měla vytuněnej i zespoda Opražené mandle v těstě, to je dávka pro mlsné jazýčky

    OdpovědětVymazat
  6. Hezký večer, děkuji za tip. Moc mě zaujala kombinace švestek a marcipánu a tento víkend se na koláč chystám, už mám i marcipán. Podívala jsem se rovněž na originál receptu a na Vaší fotce mi chybí ta "čepička" z těsta...

    OdpovědětVymazat
  7. [7]: Dobrý večer, Anno, děkuji za komentář.Jak píšu v textu článku, v horku se mi vůbec nepodařila správná konzistence křehkého těsta, pořád mi teklo a proto se mi ho nepodařilo rozdělit na cca poloviny a vyválet na dvě stejné placky - pravdivě, vyválet ani nešlo, jen vymačkat do formy. Horka jsou za námi, tak bych mohla dát druhý pokus koláče, aby se mi podařila i ta čepička. Kupodivu koláč zafungoval i bez ní, takže, pokud by se někomu dalšímu nedařilo, může se zařídit jednoduše, bez čepičky a koláči to na chuti neubere. Chutnal Vám?

    OdpovědětVymazat
  8. Hezký den, děkuji za odpověď. Musela jsem přehlédnout tu Vaši poznámku (kdyby ne, ušetřila bych si nervy). Každopádně koláč jsem vyzkoušela, a ač nebylo vedro, placky mi taky nešly vyválet. Tu spodní jsem rovněž vymačkala, s horní jsem zápolila a jakž takž se mi ji podařilo přenést :) Jen po okrajích už to nebyla žádná hitparáda. Možná by pomohlo dát těsto do ledničky na delší dobu, třeba přes noc. A když ne, Vaše úprava je taky moc lákavá, švestičky pěkně sedí na koláči a jen čučí a ubydou nervy z válením těsta.
    Koláč byl jinak moc dobrý, určitě zopakuji. Moc děkuji za tip.
    Teď se chystám na salát z červené řepy, kterou mám moc ráda.
    Mějte se hezky.

    OdpovědětVymazat
  9. [3]: Tak bohužel u nás zatím velice chudá. Nebo jak se to vezme Skoro všechno šlo do mače na pálenku a malinký zbytek si ukořistila mamka na knedlíky, takže ze švestek mi letos nezůstalo nic.

    OdpovědětVymazat
  10. [10]: poskládaly se jinak priority

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...