Přeskočit na hlavní obsah

Bramborový salát podle Dity P.

Recepturu zveřejňuji na přání, Lukáš již urgoval, Daně, Evě, Martinovi, Markétě, Mírovi chutnalo a všichni jej letos chtěli připravit na štědrovečerní večeři. Salát je velice lehký a svěží v chuti:


Pro 4 osoby:
1 kg salátových brambor, uvařených ve slupce a oloupaných,
1 cibule (červená udělá salátu barevnější strukturu), nakrájená na drobno,
1 sladší jablko, nakrájené na kousky,
10 znojemnských okurek, nakrájených nadrobno,
6 vařených vajec (dávám jen tři - právě pro tu lehkost), aby, nakrájených na kousky,
sůl a čerstvě namletý pepř,
200 g majonézy,
3 lžíce citronové šťávy,
1 lžíce dijonské hořčice.

Vše opatrně a důkladně promíchat a nechat hodinu odležet v lednici. Dobrou chuť.

Komentáře

  1. Jo, jo - bramborový salát - skvost většiny štědrovečeních večeří! Jeho variabilita je neskutečná. I tahle varianta vypadá skvělě.
    Přeji pohodové svátky!

    OdpovědětVymazat
  2. Hotovo,všichni se zučastnili výroby:)První br.salát ,který konzumuje i naše mlsná Agnes:)

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Tak, tak, je to tak. Hezké vánoce!

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: To jste dobří. Jestli si dá i váš taťka, tak omdlím !

    OdpovědětVymazat
  5. Chystej čichací sul:)už měl ochutnávku!Taky přejeme krásné svátky,pa!

    OdpovědětVymazat
  6. Dělám hodně podobný, taky s jablíčkem, jen majonézu (domácí) ještě odlehčuju bílým jogurtem. A u nás teda bez vajec
    je neskutečné, kolik podob má bramborový salát, co rodina, to jiná receptura

    OdpovědětVymazat
  7. U nás je mistrem přes salát děda, ale myslím, že bych se do podobné varianty taky mohla pustit :) Přeju vše nej do nového roku!

    OdpovědětVymazat
  8. Nemůžu si pomoct, ale chyběla by mi v tom kořenová zelenina :) Vizuálně i chuťově.

    OdpovědětVymazat
  9. [6]: + [7]: + [8]:
    U nás bychom bez vajec nepřežili . Klasický náš salát, vánoční, bramborový, také vypadá jinak. Ale tato varianta je opravdu příjemná změna, která příjemně překvapí.

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj, já bych ho chtěl vyzkoušet letos. Loni mi to ještě u drahé neprošlo a musel jsem dělat klasiku. Měl bych dotaz ohledně odležení. Klasický je dobrý až druhý den. U tohoto uvádíte odležet hodinku. To je minimum, nebo je to také lepší až druhý den? Já se bojím toho, aby pak nezhnědlo to jablko a nevypadalo to hnusně.

    OdpovědětVymazat
  11. [11]: Ahoj Kamile, odležet minimálně hodinku. Jablko v salátu nezhnědne, možná reakce s kyselým prostředím - majonéza, okurka , ale jestli se toho bojíte, nakrájené kousky jablka rovnou vhoďte do těch tří lžic citrónové šťávy, kterou se salát dochucuje. Ať vám oběma chutná!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...