Přeskočit na hlavní obsah

V hlavní roli muž a česká kuchyně

Prozradím vám fintu "fň." Jak přinutit svého muže domácího, aby se postavil kuchyni čelem a zbavil vás starosti jednoho nedělního oběda? Podmínkou je samozřejmě vyskytující se muž, který má občas chuť něco uvařit. Druhou, vařit v časovém intervalu sedmi až čtrnácti dní lehká, zdravá a finančně nenáročná jídla. A tou třetí, nechte po bytě povalovat food časopisy. To by bylo, aby se nechytil na udičku. A za čtvrtý, kecám. Ale bylo by to moc pěkné, kdyby to takhle jednoduše fungovalo.
Mám ráda českou kuchyni, jakpak by ne, když jsem na ní vykrmená od dětství. Svíčkovou umím od maminky, rajskou od Šárky, koprovku nevařím, jelikož jí děti nerady a na španělské ptáčky mám svého muže. A tady je naše menu posledního víkendu. Byla to velká špica! You simply the best!


Španělský ptáček
Plněním a motáním hovězího závitku - notorický základ zná každý, nebudu zdržovat. Změna přichází při výrobě omáčky, není to třílitrový hrnec plný hnědé tekutiny, která - aby měla vůbec nějakou chuť, se musí se ochucovat bujónovou kostkou. Omáčku tvoří jen decentní louže šťávy na talíři, tak akorát, kolik potřebujete k jednomu závitku a dvěma plátkům knedlíků. A to je zrovna tak akorát - nepřežíráte se, nepřibíráte a česká kuchyně není devalvovaná.
"Opečené závitky se dusí v cibulovém základu (cibule osmažená dozlatova na třech lžících oleje, podlitá a provařená horkou vodou z hrnku -250 ml). Když jsou téměř měkké, vyndají se a šťáva se nechá vyvařit. Pak se zapráší 2 polévkovými lžícemi hladké mouky. Osmahne, zalije studenou vodou, rozšlehá metličkou a za stálého míchání přivede k varu, pomalu vařit se nechá deset minut. Pak se závitky vrátí zpět a společně dodusí do měkka."


"Karlovarské žemlové knedlíky
10 žemlí,
200 ml mléka,
2 vejce,
špetka muškátového oříšku,
100 g polohrubé mouky,
4 lžíce pokrájené petrželky,
sůl.

Žemle nakrájejte na kostky, nasypte na plech, ve vyhřáté troubě nechte oschnout. (úsporně - nakrájejte je den před vařením a nechat oschnout přes noc, nebo je tento víkend vystrčit na slibované letní sluníčko - na balkon, na parapet, oschnou jedna báseň).
V míse rožšlehejte mléko se žloutky, muškátovým oříškem a špetkou soli, přisypte mouku a petržel (v těch Martinových petrželku nehledejte, ach, ty děti) a umíchejte tužší těstíčko. Přidejte do něj kostky housky, promíchejte a nech deset minut odpočinout. Mezitím ze dvou bílků ušlehejte sníh. Přidejte je do odleželého těsta. Navlhčenýma rukama utvořte dvě kulaté šišky. Zabalte je do potravinářské fólie, fólii však příliš neutahujte, aby těsto mohlo při vaření nabývat na objemu. Konce pevně ovažte provázkem. Fólii několikrát propíchněte. Knedlíky vložte do zvolna se vařící vody a vařte 20-25 minut."
Knedlíky se zdají na zakrojení nožem tuhé, ale to jen tak klamou tělem.


"Staročeské vdolky s klevelou
na těsto:
20 g droždí,
40 g cukru krupice,
500 g polohrubé mouky,
250 - 300 ml mléka,
sůl,
2 žloutky.
80 g másla,
½ lžičky (čajové) citrónové kůry,

Na jablkovou vložku:
3 jablka,
3 polévkové lžíce krupicového cukru,
1 polévková lžíce skořice.

Na zdobení a dochucení:
klevela nebo prostá česká švestková povidla,
250 g tvrdého tvarohu na strouhání,
250 ml kysané smetany."

Vyrobíme kvásek: droždí rozmíchat s lžící cukru a mouky a nechat v teple vzejít. Se zbytkem surovin zaděláme kynuté těsto a necháme vykynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem - tahle procedura se může nechat na starosti domácí pekárně.
"Jablka oloupejte, odstraňte jádřince, nakrájejte na malé kostičky a promíchejte je se skořicí a cukrem. Zapracujte do těsta a nechte znovu vykynout.
Lžící nabírejte kousky těsta, vyválejte v mouce a v dlaních tvarujte bochánky, ty sázejte na plech vyložený pečícím papírem a dlaní trochu zploštěte. Na plechu je nechejte ještě 15 minut kynout. Pešte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut do růžova. Upečené pomažte klevelou, nebo povidly, posypte strouhaným tvarohem a ozdobte zakysanou smetanou."


Tvrdý tvaroh byl z Lidlu, značka Pilos. Tedy, upřímně, je to hybrid tvrdého a měkkého tvarohu. Stačí nadrobit, nemusí se strouhat, ale je tak lahodný, že se jej určitě příště dám k bramborám na loupačku. Při sypání vdolků tímto tvarohem je zcela zbytečné navrh přidávat kysanou smetanu. Jen pak kazí chuťový dojem tvarohu.

"Klevela či taky klevera je kořeněná švestková rozvárka s rumem:
500 g vypeckovaných švestek,
2 hřebíčky,
120 g cukru krystal,
2 lžíce rumu
1 lžička mleté skořice.
Švestky podlijte trochou vody, předejte hřebíčky, přiklopte a při střední teplotě zahřívejte, dokud švestky nezměknou a nepustí šťávu. Občas zamíchejte. Jakmile švestky pustí šťávu, odkryjte pokličku a na mírném plameni nechte zhoustnout. Pak přisypte cukr a vařte 10 minut. Odstavte, vmíchejte rum a skořici. Ještě horké plňte do vyhřátých sklenic, pevně uzavřete a otočte víčkem dolů."


P.S. Miluju hovězí a jedna fotka z tohoto článku je mým autorstvím. že neuhodnete, která ;-).

Komentáře

  1. Klobouk dolů před chlapskou zručností Mám vyzkoušeno, že když se chce, tak to jde. Můj muž podle mnou popsaných domácích receptů z kuchařky uvařil tak, že bych skoro nepoznala, že jsem to nevařila já Sice použil malou nápovědu po telefonu, ale ta nestála za řeč. Jeho bramborové knedlíky a houskové hrnečkové prý neměly chybu a rajská byla excelentní. Tak si říkám, že bych mu někdy měla místo v kuchyni uvolnit a nechat mu víc prostoru pro zdokonalení se. Blíží se léto, letní kuchyně je jeho výsostné teritorium Španělské ptáčky mě inspirují a stály by za hřích. Co na tom, že to není úplně jarní jídlo. Co mě potěší, to je dobré vždycky

    OdpovědětVymazat
  2. Jestliže by se dal chlap utáhnout na vařené nudli, tak já určitě na hovězí závitek Je to fajn, prohodit si role v kuchyni, asi tomu mému propašuju nové čtení na dobrou noc - tvou kuchařku , inspirace tam najde víc, než dost. A budu doufat, že uvaří tak dobře, jako ten tvůj .

    OdpovědětVymazat
  3. Velice se mi tyto jídla líbí. Určitě je ráda vyzkouším. A abych se nebála o svoji pracovní desku před poškrábáním přečetla jsem si na stránce http://kuchynske-pracovni-desky.cz . A můžu vařit jakékoliv jídla

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...