Přeskočit na hlavní obsah

V hlavní roli muž a česká kuchyně

Prozradím vám fintu "fň." Jak přinutit svého muže domácího, aby se postavil kuchyni čelem a zbavil vás starosti jednoho nedělního oběda? Podmínkou je samozřejmě vyskytující se muž, který má občas chuť něco uvařit. Druhou, vařit v časovém intervalu sedmi až čtrnácti dní lehká, zdravá a finančně nenáročná jídla. A tou třetí, nechte po bytě povalovat food časopisy. To by bylo, aby se nechytil na udičku. A za čtvrtý, kecám. Ale bylo by to moc pěkné, kdyby to takhle jednoduše fungovalo.
Mám ráda českou kuchyni, jakpak by ne, když jsem na ní vykrmená od dětství. Svíčkovou umím od maminky, rajskou od Šárky, koprovku nevařím, jelikož jí děti nerady a na španělské ptáčky mám svého muže. A tady je naše menu posledního víkendu. Byla to velká špica! You simply the best!


Španělský ptáček
Plněním a motáním hovězího závitku - notorický základ zná každý, nebudu zdržovat. Změna přichází při výrobě omáčky, není to třílitrový hrnec plný hnědé tekutiny, která - aby měla vůbec nějakou chuť, se musí se ochucovat bujónovou kostkou. Omáčku tvoří jen decentní louže šťávy na talíři, tak akorát, kolik potřebujete k jednomu závitku a dvěma plátkům knedlíků. A to je zrovna tak akorát - nepřežíráte se, nepřibíráte a česká kuchyně není devalvovaná.
"Opečené závitky se dusí v cibulovém základu (cibule osmažená dozlatova na třech lžících oleje, podlitá a provařená horkou vodou z hrnku -250 ml). Když jsou téměř měkké, vyndají se a šťáva se nechá vyvařit. Pak se zapráší 2 polévkovými lžícemi hladké mouky. Osmahne, zalije studenou vodou, rozšlehá metličkou a za stálého míchání přivede k varu, pomalu vařit se nechá deset minut. Pak se závitky vrátí zpět a společně dodusí do měkka."


"Karlovarské žemlové knedlíky
10 žemlí,
200 ml mléka,
2 vejce,
špetka muškátového oříšku,
100 g polohrubé mouky,
4 lžíce pokrájené petrželky,
sůl.

Žemle nakrájejte na kostky, nasypte na plech, ve vyhřáté troubě nechte oschnout. (úsporně - nakrájejte je den před vařením a nechat oschnout přes noc, nebo je tento víkend vystrčit na slibované letní sluníčko - na balkon, na parapet, oschnou jedna báseň).
V míse rožšlehejte mléko se žloutky, muškátovým oříškem a špetkou soli, přisypte mouku a petržel (v těch Martinových petrželku nehledejte, ach, ty děti) a umíchejte tužší těstíčko. Přidejte do něj kostky housky, promíchejte a nech deset minut odpočinout. Mezitím ze dvou bílků ušlehejte sníh. Přidejte je do odleželého těsta. Navlhčenýma rukama utvořte dvě kulaté šišky. Zabalte je do potravinářské fólie, fólii však příliš neutahujte, aby těsto mohlo při vaření nabývat na objemu. Konce pevně ovažte provázkem. Fólii několikrát propíchněte. Knedlíky vložte do zvolna se vařící vody a vařte 20-25 minut."
Knedlíky se zdají na zakrojení nožem tuhé, ale to jen tak klamou tělem.


"Staročeské vdolky s klevelou
na těsto:
20 g droždí,
40 g cukru krupice,
500 g polohrubé mouky,
250 - 300 ml mléka,
sůl,
2 žloutky.
80 g másla,
½ lžičky (čajové) citrónové kůry,

Na jablkovou vložku:
3 jablka,
3 polévkové lžíce krupicového cukru,
1 polévková lžíce skořice.

Na zdobení a dochucení:
klevela nebo prostá česká švestková povidla,
250 g tvrdého tvarohu na strouhání,
250 ml kysané smetany."

Vyrobíme kvásek: droždí rozmíchat s lžící cukru a mouky a nechat v teple vzejít. Se zbytkem surovin zaděláme kynuté těsto a necháme vykynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem - tahle procedura se může nechat na starosti domácí pekárně.
"Jablka oloupejte, odstraňte jádřince, nakrájejte na malé kostičky a promíchejte je se skořicí a cukrem. Zapracujte do těsta a nechte znovu vykynout.
Lžící nabírejte kousky těsta, vyválejte v mouce a v dlaních tvarujte bochánky, ty sázejte na plech vyložený pečícím papírem a dlaní trochu zploštěte. Na plechu je nechejte ještě 15 minut kynout. Pešte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut do růžova. Upečené pomažte klevelou, nebo povidly, posypte strouhaným tvarohem a ozdobte zakysanou smetanou."


Tvrdý tvaroh byl z Lidlu, značka Pilos. Tedy, upřímně, je to hybrid tvrdého a měkkého tvarohu. Stačí nadrobit, nemusí se strouhat, ale je tak lahodný, že se jej určitě příště dám k bramborám na loupačku. Při sypání vdolků tímto tvarohem je zcela zbytečné navrh přidávat kysanou smetanu. Jen pak kazí chuťový dojem tvarohu.

"Klevela či taky klevera je kořeněná švestková rozvárka s rumem:
500 g vypeckovaných švestek,
2 hřebíčky,
120 g cukru krystal,
2 lžíce rumu
1 lžička mleté skořice.
Švestky podlijte trochou vody, předejte hřebíčky, přiklopte a při střední teplotě zahřívejte, dokud švestky nezměknou a nepustí šťávu. Občas zamíchejte. Jakmile švestky pustí šťávu, odkryjte pokličku a na mírném plameni nechte zhoustnout. Pak přisypte cukr a vařte 10 minut. Odstavte, vmíchejte rum a skořici. Ještě horké plňte do vyhřátých sklenic, pevně uzavřete a otočte víčkem dolů."


P.S. Miluju hovězí a jedna fotka z tohoto článku je mým autorstvím. že neuhodnete, která ;-).

Komentáře

  1. Klobouk dolů před chlapskou zručností Mám vyzkoušeno, že když se chce, tak to jde. Můj muž podle mnou popsaných domácích receptů z kuchařky uvařil tak, že bych skoro nepoznala, že jsem to nevařila já Sice použil malou nápovědu po telefonu, ale ta nestála za řeč. Jeho bramborové knedlíky a houskové hrnečkové prý neměly chybu a rajská byla excelentní. Tak si říkám, že bych mu někdy měla místo v kuchyni uvolnit a nechat mu víc prostoru pro zdokonalení se. Blíží se léto, letní kuchyně je jeho výsostné teritorium Španělské ptáčky mě inspirují a stály by za hřích. Co na tom, že to není úplně jarní jídlo. Co mě potěší, to je dobré vždycky

    OdpovědětVymazat
  2. Jestliže by se dal chlap utáhnout na vařené nudli, tak já určitě na hovězí závitek Je to fajn, prohodit si role v kuchyni, asi tomu mému propašuju nové čtení na dobrou noc - tvou kuchařku , inspirace tam najde víc, než dost. A budu doufat, že uvaří tak dobře, jako ten tvůj .

    OdpovědětVymazat
  3. Velice se mi tyto jídla líbí. Určitě je ráda vyzkouším. A abych se nebála o svoji pracovní desku před poškrábáním přečetla jsem si na stránce http://kuchynske-pracovni-desky.cz . A můžu vařit jakékoliv jídla

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahradit jiným kořením. 3.

Uzený česnek

V našem Viet obchodě jsem narazila opět na něco. Pro mě nového. Uzený česnek. Země původu - Francie. Jedna palice za Kč 9,--. Slupky voní po kouři. Česnek sám o sobě v chuti ovlivněný není. Prostě, chutná česnekově, ani trochu kouřově. Jedinné, co jsem byla schopná ve vodách internetu vylovit za informace, bylo to, že uzením se pouze prodlužuje životnost česneku, uzením technologií teplého kouře po dobu sedmi dní se česnek konzervuje, chrání se tím při uskladnění proti plísním. Tak, jestli máte větší poznatky, nebo zkušenosti, směle sem s nimi do komentářů. Děkuji!

Pražma královská s pečenou zeleninou

Kdo mě zná, třeba i jen ze čtení mého blogu z minulosti, ten ví, že mám ráda na talíři ryby, mušle, slávky i kdejakou další, mořskou havěť (ne,  to není šťastný výraz, nejsem vodník, ani hastrman z pohádky Jana Drdy), mořské plody. Resuscituji svůj blog, protože mám za poslední dva měsíce více vjemů, možností a možná i sil pro další zdokumentování mých  experimentů v mé  kuchyni. A protože jsem dostala rybu. Pražmu královskou. Recept jsem si utvořila v hlavě, podle dalších surovin, o kterých jsem věděla, že mám doma v zásobě, podle chutí, které mi u nich navzájem fungují a už se mi osvědčily. Večer nezbylo moc času běžně  pracující ženy na  „haute cuisine.“   Do vykuchané ryby jsem vetřela dostatečné množství soli zvenku i do její břišní dutiny a nechala cca 15 minut odpočívat, než jsem si stihla připravit zeleninu, se kterou jsem pražmu hodlala péct společně na plechu v troubě. Troubu jsem začala rozehřívat na 200 °C. Oloupané mrkve a petržele jsem nakrájela na hranolky, pr