Přeskočit na hlavní obsah

Do houbové soutěže u Gurmánky

Houby u nás doma letí. Jaké by to byly prázdniny bez houbové klasiky - houbových řízků, omáčky a smaženice. Soutěžní příspěvek jsem ale chtěla trošku ozvláštnit, také jsem chtěla vařením polechtat své malé porcelánové nádobíčko, na které tak často zapomínám. Jsem přesvědčená, že recept se zrodil v mé hlavě, ale je docela možné, že se mi tam uložil při čtení jako na pevný disk a houbová soutěž ho jen spustila.



Očištěné, pokrájené houby nejprve podusím 20 minut ve wok pánvi na cibulce, ve společnosti kmínu, nového koření a bobkového listu. (Bobkový list také přidávám do sklenice, kde uchovávám houby sušené. Má je to chránit před potravinářskými škůdci a také sklenici pěkně ovoní.)
Za stálého míchání se snažím vodu z hub vydusit. Osolím a opepřím čerstvě mletým pepřem. Je dobré vytvořit houbovou směs výrazně ochucenou, neutrální ricottová čepice tu pikantnost srazí.

Na dvě kokotky o obsahu cca 190 ml:
Dva krajíčky toastového chleba opeču na pánvi na topinku, bylo by snadnější použít topinkovač. Kokotkou je vykrojím do shodného tvaru a ty do nich vložím. Na topinku přijdou dvě polévkové lžíce houbové směsi.
Jedno slepičí vajíčko smíchám se dvěma lžícemi ricotty. Záměrně nepřidávám další ingredience, chci, aby především vynikla houbová chuť. Navrším na houby a dám zapéct do trouby předehřáté na 170ºC na 15 - 20 min. Po upečení nechám čtvrthodinku odstát.


Určitě se dá tato houbová variace něčím ještě lépe dotáhnou, čekám na vaše tipy. Dobrou chuť!


Komentáře

  1. Vypdají moc krásně! Já své krásné kokotky poslední dobou trošku zanedbávám, ale když jsem z malé lesní procházky donesly pár hooubových pokladů, tak jsem milé houby jemně osmahla spolu s cibulí a čerstvým tymiánem a rozmarýnem na másle, nasypala do kokotky vystlané dvěma plátky šunky, na to rozklepla vejce, osolila jsem, opepřila a nechla zapéct. A před dopečením jsme ještě výsledek bohatě zasypala parmezánem. Tož, dobré to bylo

    OdpovědětVymazat
  2. Páni, tohle je velmi originální houbový pokrm! Ihned si mě získal svou ricottovou peřinkou napovrchu. Teď už jenom někde splašit ty houby, které u nás nějak ne a ne růst.

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Catalino, chce to doladit, možná více ricotty a méně vajíček nebo koření navrch?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahradit jiným kořením. 3.

Jak chutná Šumava

    V pátek na Kvildě. Co rozhodně musíte ochutnat, je povidloň. Staročeský povidloň. Řezy z odpalovaného těsta, promazané tradičními švestkovými povidly a tvarohovo šlehačkovým krémem. Zajděte si na něj do Pekárny Kvilda , stojí hned při hlavní silnici. Kromě povidloně si můžete dát nešizený borůvkový koláč z tenkého kynutého těsta. A moc nám chutnal žitný chléb, který jsme si vzali s sebou. Vydržel jako čerstvý ještě třetí den po upečení. Večer v Kašperských Horách a za odměnu Plzeň a místní limonáda, která děti (kromě pizy) vždy potěší vtipnou etiketou i chutí. V sobotu autobusem z Kašperek do Čeňkovy Pily a pěšky proti proudu mé nejkrásnější řeky Vydry.Asi po čtyřech kilometrech dorazíme k Turnerově chatě. Už v jedenáct hodin dopoledne tam panuje obědový chaos, který obsluha v pohodě zvládá na venkovní zahrádce i uvnitř. Hospoda v chatě hučí. Vyhlášená je domácí hříbková bramboračka, my si dáme zelňačku s krajícem chleba a borůvkové lívanečky. Obojí super, stejně jako pivo Bernard

Vandrácký chléb na klacku

Vandrácký chléb na klacku je zábava pro děti i dospělé. Recept jsem si už dávno opsala z Labu (Labužník.cz), recept je od Sněhurky pro Kari. Zní to bizarně, ale určitě nejsem pod vlivem omamných látek. Kdo zná, ten ví. Ingredience: 400 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 2 lžičky prášku do pečiva, 50 g margarinu (dávám Heru, jednou za rok to přežijeme), 1/8 l mléka. Mouku smíchám se solí a přáškem do pečiva. Pak přidám Heru a vše rozdrobím prsty na drobenku. Opět. Pak přidám mléko a vypracuji vláčné těsto, které ale zůstává poměrně tuhé. Vyválím z něj váleček a ten nakrájím na stejné kousky. Z nich pak vyválím šňůrky válečky, asi 15 sm dlouhé. Obalím je lehce v hladké mouce, naskládám na tácek, nebo do krabičky a odnesu na zahradu k ohýnku. Na pečení jsou místo formiček a plechů připraveny bezové nebo lískové klacky pruty. Ani se nezdržujeme loupáním jejich kůry. Válečky spirálovitě obmotáme okolo klacku a pak mírně dlaní sploštíme. Takto připravený chléb si každý sám opeče do křupava