Přeskočit na hlavní obsah

Do houbové soutěže u Gurmánky

Houby u nás doma letí. Jaké by to byly prázdniny bez houbové klasiky - houbových řízků, omáčky a smaženice. Soutěžní příspěvek jsem ale chtěla trošku ozvláštnit, také jsem chtěla vařením polechtat své malé porcelánové nádobíčko, na které tak často zapomínám. Jsem přesvědčená, že recept se zrodil v mé hlavě, ale je docela možné, že se mi tam uložil při čtení jako na pevný disk a houbová soutěž ho jen spustila.



Očištěné, pokrájené houby nejprve podusím 20 minut ve wok pánvi na cibulce, ve společnosti kmínu, nového koření a bobkového listu. (Bobkový list také přidávám do sklenice, kde uchovávám houby sušené. Má je to chránit před potravinářskými škůdci a také sklenici pěkně ovoní.)
Za stálého míchání se snažím vodu z hub vydusit. Osolím a opepřím čerstvě mletým pepřem. Je dobré vytvořit houbovou směs výrazně ochucenou, neutrální ricottová čepice tu pikantnost srazí.

Na dvě kokotky o obsahu cca 190 ml:
Dva krajíčky toastového chleba opeču na pánvi na topinku, bylo by snadnější použít topinkovač. Kokotkou je vykrojím do shodného tvaru a ty do nich vložím. Na topinku přijdou dvě polévkové lžíce houbové směsi.
Jedno slepičí vajíčko smíchám se dvěma lžícemi ricotty. Záměrně nepřidávám další ingredience, chci, aby především vynikla houbová chuť. Navrším na houby a dám zapéct do trouby předehřáté na 170ºC na 15 - 20 min. Po upečení nechám čtvrthodinku odstát.


Určitě se dá tato houbová variace něčím ještě lépe dotáhnou, čekám na vaše tipy. Dobrou chuť!


Komentáře

  1. Vypdají moc krásně! Já své krásné kokotky poslední dobou trošku zanedbávám, ale když jsem z malé lesní procházky donesly pár hooubových pokladů, tak jsem milé houby jemně osmahla spolu s cibulí a čerstvým tymiánem a rozmarýnem na másle, nasypala do kokotky vystlané dvěma plátky šunky, na to rozklepla vejce, osolila jsem, opepřila a nechla zapéct. A před dopečením jsme ještě výsledek bohatě zasypala parmezánem. Tož, dobré to bylo

    OdpovědětVymazat
  2. Páni, tohle je velmi originální houbový pokrm! Ihned si mě získal svou ricottovou peřinkou napovrchu. Teď už jenom někde splašit ty houby, které u nás nějak ne a ne růst.

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Catalino, chce to doladit, možná více ricotty a méně vajíček nebo koření navrch?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...