Přeskočit na hlavní obsah

Rohlíky od Noskovice

Má vášeň pro vaření a pečení šla ruku v ruce s nadbytkem času o mateřské dovolené a s mým oblíbeným serverem o vaření Labužník.com. I tam se občas bohužel strhnou žabomyší války, ale během let jeho fungování se tam vytříbily a dovedly k dokonalosti spousty receptů. Našla jsem si tam několik internetových přátel, stejně jako tady při blogování. Grafická úprava Labužníka se sice po změně správce značně změnila, není to, co bývalo, ale ani my po těch letech nejsme stejní. Tyhle rohlíky od Soňi - Noskovice jsou pěkně, přitom jednoduše vypečené. Noskovice si je peče doma, v Itálii, kam se vdala. Až si příště uvaříme poctivou gulášovou, nebo dršťkovou, tyhle rohlíky budou jako příloha samozřejmostí. Stejně kdysi chutnaly rohlíky z pekárny v Jílovém, na rohu náměstí. Bývalo jich deset za korunu.


Soňa - Noskovice píše:
1 kg hladké mouky,
0,5 l mléka (používám plnotučné),
50 gr droždí, 100 gr stolního oleje (ne olivový!),
10 gr cukru,
20 gr soli.
vodu s kapkou octa na potreni sul,
mak, kmin atd. na posypani.



Do zadelavaci misy preseju mouku, pridam drozdi rozmichane v trosce mleka, sul, cukr, olej a zbytek mleka. Vypracuji poradne testo, vlozim ho zpet do misy, napovrchu ho nariznu do krizku a necham prikryte uterkou kynout asi hodinu (zalezi na tom jake je teplo doma).
Kdyz zdvojnasobi, rozdelim ho nejdrive na polovinu. Druhou pulku dam stranou. Z jedne pulky udelam opatrne 2 stejne "ctverce", ktere rozdelim na 4 stejne kusy, z nich pricne vykrojim trojuhelniky. Takto mi vyjde z poloviny testa 16 kusu (rohliku).
Kousicky testa hodne vytahuji, takze jsou vickrat stocene. Na plech dam pouze papir na peceni, bez potirani a pokladam na nej rovnou rohliky. Nez je hodim do trouby, potru je vodou, do ktere jsem kapla trochu octa, posypu soli a na vybranou bud makem, nebo drcenym kminem.
Pecu v predehrate troube na 250°C asi 15-20 minut. Zatim co se pece prvni varka, pripravim si druhou. Abych nezapomnela, v tomto pripade olej vazim.
Pro ty co nemají váhy:
100 gr oleje = 135 ml,
10 gr cukru = 12,5 ml (2 a půl lžičky),
20 gr soli = 17,5 ml (3 a půl lžičky).


Ten vychytaný váleček je kousek ošmirglované rukojetě od koštěte z Pirelli, kde pracoval můj manžel. Takovéto válečky běžně používají v pizzeriích, ale jejich původem není koště z Pirelli. Mimochodem, pani uklízečka z Pirelli, zametá celá ohnutá. Čí to bude vina?

Komentáře

  1. Vypečené rohlíky jsou fakt jedna báseň. Takové se už běžně koupit nedají, proto vítám báječný a vyzkoušený recept. Parádně se ti povedly, radost pohledět. Kdo umí, ten umí ...

    OdpovědětVymazat
  2. Přidávám se k Šárce, nádherné vypečené rohlíčky! Představuji si je s čerstvým máslem, domácí zavařeninou a k tomu hrnek bílé kávy!

    OdpovědětVymazat
  3. Ty vypadají fakt krásně, člověk by se hned zakousnul. :) Když jsem byla malá, tak největší pochoutka byl křupavý rohlík s máslem a k tomu hrnek kakaa.. vlastně i teď to miluju, jen většinou schází ten křupavý rohlík

    OdpovědětVymazat
  4. Čerstvé domácí pečivo...co víc si přát? Namazat trochou másla, hrnek horkého mléka a lepší už to být nemůže :) Rohlíky vypadají fantasticky, u nás doma by dlouho nevydržely, tím jsem si jistá

    OdpovědětVymazat
  5. Nádherně křupavé rohlíčky vinuté s láskou, sypané mákem bych si hned dala! Na domácím pečivu ulítávám docela dost, takže dozajista brzy vyzkouším i tyto úžasně vypadající rohlíčky. K tomu domácí džem a mám nebe přímo na talíři

    OdpovědětVymazat
  6. [2]: Možná mohly v troubě pobýt o minutku méně. Ještě chvíli a spálila bych je .

    OdpovědětVymazat
  7. [1]: Kupované rohlíky chutnávali gumově, teď už jen papírově. Alespoň ty u nás.

    OdpovědětVymazat
  8. [3]: Dobré pečivo hned jídlo posune o level výš .

    OdpovědětVymazat
  9. [4]: Také mizely zázračnou rychlostí.

    OdpovědětVymazat
  10. [5]: Rozvalovala jsem je klasicky, těsto do kruhu a krájet a vinout trojúhelníky.

    OdpovědětVymazat
  11. Páni, takovéhle rohlíčky člověk jen tak někde neuvidí :) Myslím, že si někdy přivstanu a udělám je ke sváteční snídani, jak už bylo řečeno, s máslem a kakaem a bude nám skvěle :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jak chutná Šumava

    V pátek na Kvildě. Co rozhodně musíte ochutnat, je povidloň. Staročeský povidloň. Řezy z odpalovaného těsta, promazané tradičními švestkovými povidly a tvarohovo šlehačkovým krémem. Zajděte si na něj do Pekárny Kvilda , stojí hned při hlavní silnici. Kromě povidloně si můžete dát nešizený borůvkový koláč z tenkého kynutého těsta. A moc nám chutnal žitný chléb, který jsme si vzali s sebou. Vydržel jako čerstvý ještě třetí den po upečení. Večer v Kašperských Horách a za odměnu Plzeň a místní limonáda, která děti (kromě pizy) vždy potěší vtipnou etiketou i chutí. V sobotu autobusem z Kašperek do Čeňkovy Pily a pěšky proti proudu mé nejkrásnější řeky Vydry.Asi po čtyřech kilometrech dorazíme k Turnerově chatě. Už v jedenáct hodin dopoledne tam panuje obědový chaos, který obsluha v pohodě zvládá na venkovní zahrádce i uvnitř. Hospoda v chatě hučí. Vyhlášená je domácí hříbková bramboračka, my si dáme zelňačku s krajícem chleba a borůvkové lívanečky. Obojí super, stejně jako piv...