Má vášeň pro vaření a pečení šla ruku v ruce s nadbytkem času o mateřské dovolené a s mým oblíbeným serverem o vaření Labužník.com. I tam se občas bohužel strhnou žabomyší války, ale během let jeho fungování se tam vytříbily a dovedly k dokonalosti spousty receptů. Našla jsem si tam několik internetových přátel, stejně jako tady při blogování. Grafická úprava Labužníka se sice po změně správce značně změnila, není to, co bývalo, ale ani my po těch letech nejsme stejní. Tyhle rohlíky od Soňi - Noskovice jsou pěkně, přitom jednoduše vypečené. Noskovice si je peče doma, v Itálii, kam se vdala. Až si příště uvaříme poctivou gulášovou, nebo dršťkovou, tyhle rohlíky budou jako příloha samozřejmostí. Stejně kdysi chutnaly rohlíky z pekárny v Jílovém, na rohu náměstí. Bývalo jich deset za korunu.
Soňa - Noskovice píše:
1 kg hladké mouky,
0,5 l mléka (používám plnotučné),
50 gr droždí, 100 gr stolního oleje (ne olivový!),
10 gr cukru,
20 gr soli.
vodu s kapkou octa na potreni sul,
mak, kmin atd. na posypani.
Do zadelavaci misy preseju mouku, pridam drozdi rozmichane v trosce mleka, sul, cukr, olej a zbytek mleka. Vypracuji poradne testo, vlozim ho zpet do misy, napovrchu ho nariznu do krizku a necham prikryte uterkou kynout asi hodinu (zalezi na tom jake je teplo doma).
Kdyz zdvojnasobi, rozdelim ho nejdrive na polovinu. Druhou pulku dam stranou. Z jedne pulky udelam opatrne 2 stejne "ctverce", ktere rozdelim na 4 stejne kusy, z nich pricne vykrojim trojuhelniky. Takto mi vyjde z poloviny testa 16 kusu (rohliku).
Kousicky testa hodne vytahuji, takze jsou vickrat stocene. Na plech dam pouze papir na peceni, bez potirani a pokladam na nej rovnou rohliky. Nez je hodim do trouby, potru je vodou, do ktere jsem kapla trochu octa, posypu soli a na vybranou bud makem, nebo drcenym kminem.
Pecu v predehrate troube na 250°C asi 15-20 minut. Zatim co se pece prvni varka, pripravim si druhou. Abych nezapomnela, v tomto pripade olej vazim.
Pro ty co nemají váhy:
100 gr oleje = 135 ml,
10 gr cukru = 12,5 ml (2 a půl lžičky),
20 gr soli = 17,5 ml (3 a půl lžičky).
100 gr oleje = 135 ml,
10 gr cukru = 12,5 ml (2 a půl lžičky),
20 gr soli = 17,5 ml (3 a půl lžičky).
Ten vychytaný váleček je kousek ošmirglované rukojetě od koštěte z Pirelli, kde pracoval můj manžel. Takovéto válečky běžně používají v pizzeriích, ale jejich původem není koště z Pirelli. Mimochodem, pani uklízečka z Pirelli, zametá celá ohnutá. Čí to bude vina?
Vypečené rohlíky jsou fakt jedna báseň. Takové se už běžně koupit nedají, proto vítám báječný a vyzkoušený recept. Parádně se ti povedly, radost pohledět. Kdo umí, ten umí ...
OdpovědětVymazatPřidávám se k Šárce, nádherné vypečené rohlíčky! Představuji si je s čerstvým máslem, domácí zavařeninou a k tomu hrnek bílé kávy!
OdpovědětVymazatTy vypadají fakt krásně, člověk by se hned zakousnul. :) Když jsem byla malá, tak největší pochoutka byl křupavý rohlík s máslem a k tomu hrnek kakaa.. vlastně i teď to miluju, jen většinou schází ten křupavý rohlík
OdpovědětVymazatČerstvé domácí pečivo...co víc si přát? Namazat trochou másla, hrnek horkého mléka a lepší už to být nemůže :) Rohlíky vypadají fantasticky, u nás doma by dlouho nevydržely, tím jsem si jistá
OdpovědětVymazatNádherně křupavé rohlíčky vinuté s láskou, sypané mákem bych si hned dala! Na domácím pečivu ulítávám docela dost, takže dozajista brzy vyzkouším i tyto úžasně vypadající rohlíčky. K tomu domácí džem a mám nebe přímo na talíři
OdpovědětVymazat[2]: Možná mohly v troubě pobýt o minutku méně. Ještě chvíli a spálila bych je .
OdpovědětVymazat[1]: Kupované rohlíky chutnávali gumově, teď už jen papírově. Alespoň ty u nás.
OdpovědětVymazat[3]: Dobré pečivo hned jídlo posune o level výš .
OdpovědětVymazat[4]: Také mizely zázračnou rychlostí.
OdpovědětVymazat[5]: Rozvalovala jsem je klasicky, těsto do kruhu a krájet a vinout trojúhelníky.
OdpovědětVymazatPáni, takovéhle rohlíčky člověk jen tak někde neuvidí :) Myslím, že si někdy přivstanu a udělám je ke sváteční snídani, jak už bylo řečeno, s máslem a kakaem a bude nám skvěle :)
OdpovědětVymazat