Přeskočit na hlavní obsah

Hrníčková cuketová bábovka


Po delší odmlce nabízím hot, hot recept! Už nejméně čtrnáct dní nám, zemědělsky aktivním lidem, nastává období - kam s ní? S cuketou? Už i mírně přerostlou, bohužel. Já vám ale nebudu nutit recept jen tak davajský, jakože kam tu cuketovou hmotu plácnout, nýbrž recept na moučník opravdu dobrý, ne-li skvělý. Recept na bábovku nedrobivou, konzistencí mírně podobnou americkému brownies. Kůrka křupavá, bábovka uvnitř vláčná, plná čokoládové chuti.


Nebudu se tvářit, že jsem si ho vymyslela sama. Ne. Na doporučení virtuální labužnické kamarádky Marcely Kro jsem si vylepšila recet ze stránek Kluků v akci.
Vylepšila čím? Jen jsem přidala tabulku čokolády a lžíci kakaa navíc.

Odměrka na suroviny - 1 hrnek = o obsahu 300 ml.

Potřebujeme:
1 ½ hrnku polohrubé mouky,
1 hrnek krupicového cukru,
2 vejce,
½ hrnku mléka,
100 g čokolády - mléčné, hořké - podle chuti,
¼ hrnku oleje,
1 hrnek nastrouhané cukety,
½ hrnku strouhaných ořechů,
1 vanilkový cukr,
1 kypřicí prášek do pečiva,
2 lžíce kakaa,
špetka soli.

Na vymazání bábovkové formy:
rozpuštěné máslo a hrubá krupice - nebo dětská krupička (to, co používáte na vaření krupicové kaše).

Nejprve si zapnu troubu a předehřeju jí na 180 °C. Bábovkovou formu pečlivě vymažu rozpuštěným máslem a a pečlivě vysypu hrubou krupicí - nebo dětskou krupičkou. Krupice mi zajistí snadné vyklopení upečené bábovky z formy a taky křehkou kůrčičku.

V jedné míse si smíchám suché suroviny a v druhé ty mokré. Ovšem, mléko mírně zahřeju, abych v něm mohla dohladka rozpustit tabulku čokolády. Nastrouhanou cuketu počítám do surovin mokrých. Strouhám jí včetně dřeně a semínek, protože ta moje nebyla extra přerostlý obr s tvrdě a pevně vyvinutými semínky. Na délku měřila jako školní zelené pravítko, takže asi třicet centimetrů = 30 cm.

Obsahy obou mís smíchám, vzniklé těsto vliju do formy, vrazím do předehřáté trouby a peču asi 45 minut, dokud bábovka z trouby nezavoní a těsto od formy lehce neodskočí. Ze začátku 180 °C, pak teplotu zmírním na 160 °C.


Jo a doma jsem neřekla, že ta výborná bábovka je upečená z cukety, takže prosím, ani muk!
Dobrou chuť!

Komentáře

  1. I am not much familiar to the language of this website.  I found it very interesting to know the information about it. I used translation tool and grabbed the information. Because I love cooking It was good. Keep on sharing good posts.

    OdpovědětVymazat
  2. Asi začínám litovat hodně moc, že jsem doma nechala tu cuketu od babičky a ještě víc, že na bytě nemám troubu... Já ty moučníky z cukety mám strašně ráda a tohle zní skvěle (ještě s tou čokoládou!). A ty fotky jsou krásné!

    OdpovědětVymazat
  3. [1]:Thank you very much!
    I'll work on.

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Díky moc Catalino! Všechno bude i ta trouba, ale plně tě chápu, vdyť v tvém cukrářsko-pekařském umění je to opravdu totální pech!!!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...