Do nového roku s dobrým základem do žaludku, zdravým, chutným i vyprošťujícím, pokud si svůj orgán silvestrovskou oslavou trochu pocucháte. Dobré a kvalitní jídlo totiž léčí.
Boršč patří mezi mé rodinné recepty z dětství. V rodině, kde se setkala volyňská a německá kuchyně dohromady. A je pravda, že jsme se jako děti nikdy nad touhle polívkou neofrňovali - byl to pomalu sváteční jídlo. Velký hrnec stál v lednici a po dva dny živil pětičlenou rodinu.
Na boršč existují podle místa původu spouta receptur, někdo zeleninu do polívky osmaží, nebo přidává rajčatový protlak, párky, nebo i zahušťuje jíškou.
Ale takhle ho doma vaříme my:
Na velký pětilitrový hrnec jsem koupila:
kus hovězí plece, asi 600 g
kus vepřové plece, asi 600 g
(maso volím co nejvíc libové - kvůli dětem, jinak lze borč uvařit z hovězího žebra - maso s kostí a vepřového prorostlého bůčku),
1 cibuli,
bobkový list - 3 lupena,
nové koření - 5 ks,
hlávku zelí, okolo 1 kg,
3 velké mrkve,
1 bulvu celeru - ale do polívky použiju jen jeho polovinu,
2 petržele nebo pastiňáky,
dvě červené řepy střední velikosti,
kelímek kysané smetany na dochucení na talíři,
dobrý chleba jako přílohu.
Sůl jsem měla doma.
Maso omyju a vložím do pěti litrů studené vody v hrnci. Přivedu k varu, osolím, přidám rozčtvrcenou cibuli, nové koření a bobkový list, pak ztlumím příkon varné desky na st. č. 4 a nechám vařit.
Červenou řepu omyju a v jiném kastrůku jí neoloupanou uvařím doměkka. To trvá 45 minut až hodinu. Pak řepu vyndám, nechám úplně vystydnout, abych jí na slzičkovou struhadle nastrouhala na jemno.
Po hodině zkontroluju kus vepřového, když je maso měkké, vyndám ho a nechám do měkkosti dovařit ještě hovězí maso. Trvá to přibližně další hodinu, až hodinu a půl. Pak vyndám i i hovězí kus, vývar zcedím do jiného hrnce. Vychladlé maso nakrájím na kostky.
Do vyčištěného vývaru přidám očištěnou a nakrájenou zeleninu - mrkvev a pastiňák na jemná kolečka, zelí a celer na jemné nudličky, brambory na kostky. Nechám povařit asi 15 minut, přidám nastrouhanou vařenou řepu, nakrájené maso, pak plotýnku vypnu a nechám v teple dojít.
Horkou, vroucí polívku si na talíři každý strávník dochutí lžící kysané smetany.
A v bříšku je jak pokojíčku.
Dobrou chuť!
Смачного!?
Joo, o tomhle jsme se bavili ve škole, a prý to je hrozně dobré. Nevím jak to chutná, ale láká mě to :)
OdpovědětVymazat[1]: není to náročné finančně, ani časově, suroviny běžně dostupné, doporučuju uvařit.
OdpovědětVymazatJé, tak u tohoto jsem si hned vzpomněla na Ukrajinu, kde jsem ho měla docela často a fakt mi chutnal, akorát doma jsme ho snad nikdy nedělali. Mě nejspíš zlákáš k přípravě!
OdpovědětVymazatTo budu jen ráda, snad ti bude chutnat i ten náš recept.
OdpovědětVymazat