Přeskočit na hlavní obsah

Easy lokální večeře a prázdninová výzva Kuchařky pro dceru

Jestli si chcete toto léto hrát, mám tu něco pro vás. Florentýna vymyslela a vyhlásila letní, prázdninovou výzvu pro všechny hravé, nadšené ... Nemusí se cvičit bicáče, tricáče, agnličáci, kliky ani zdvihy nehrozí ... tedy pevně doufám.

Všeho si dopodrobna dočtete TADY U KUCHAŘKY PRO DCERU.

Na pionýrské tábory už nejezdím hodně dlouho a vlastně jsem je ani nikdy neměla ráda. Byla jsem ráda doma, introvert s knížkou v koutě. Tak to teď možná doháním. A zatím mě to baví. Ovšem, jsme teprve u úkolu č. 2. Který jsem vlastně splnila v předstihu, měla jsem totiž velkou chuť na pečené nové brambory. A v naší vietnamské sámošce se opravdu roztrhnul pytel s velice chutnými brambory:


Brambory jsem namočila a pak jsem je vydrhla fungl novou drátěnkou na mytí nádobí. Troubu jsem rozpálila na 200 °C, hned na začátku jsem do ní vrazila pekáč, aby také nabral grády. Odrhnuté bramory jsem prohodila v oleji, každou propíchla nožem, aby náhodou při pečení neexplodovala a šoupla na rozpálený plech. Pekla jsem půl hodiny.

Mezitím jsem si stihla utřít dva čerstvé stroužky českého česneku, který jsem taktéž koupila ve vietnamské sámošce, se solí. Přidala jsem 250 g bílého jogurtu. Nasekala jsem hrst čerstvé bazalky a pažitky, přidala do jogurtu a dala vychladit do lednice.

Bazalku mám předpěstovanou ze skleníku, vysetou ze semínek asi na začátku dubna. Teď si jen přepichuju velice vzrostlé sazenice do květináčů na balkón a zaštipuji výhonky, aby trochu košatěla. Zahrádku mám tři kilometry od balónu, proto to přepichování.

Pažitku jsem na férovku koupila v suprmárketu /čti supermarketu/ a přesadila do kvalitnější zeminy.

Komentáře

  1. Úplně jsem na ně dostala chuť! Budou zítra se pstruhem, taktéž bylinkovým. Moc díky za inspiraci, Maruško!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...