Přeskočit na hlavní obsah

Jidáše

Máme tak trochu velikonoční prázdninový čas a chuť něco tvořit. Proto jsme se pustili do Jidášků, je to zrovna ta správná doba, čtvťáci se učí převody jednotek, vytáhnu kuchyňskou váhu s dílkovou stupnicí a matematika hrou začíná.


Letošní velikonoce jsem se rozhodla vyzkoušet všechny recepty z velikonočního čísla časopisu Gurmet. Pokud by nám recepty na jidášky, mazanec a tvarohového beránka chutnaly, měla bych pak všechno v jednom výtisku po ruce a nemusela bych vyhledávat po kuchařkách, výpiscích, ... i tady po blogu. Nejčastěji peču voňavý rakouský mazanec a beránka z těsta na olejovou bábovku.


Jidáše podle Martiny Pavlíkové, recept z časopisu Gurmet, číslo - duben 2015:
"20 ks, příprava těsta 10 minut, kynutí 90 minut, pečení 20 minut,
ingredience:
HLADKÁ MOUKA 500 g,
MLÉKO 250 ml,
SUŠENÉ DROŽDÍ 1 sáček (nebo 25 g čerstvého droždí),
SŮL špetka,
CUKR KRUPICE 100 g,
kůra z 1 CITRONU,
ŽLOUTKY 3 ks,
ROZPUŠTĚNÉ MÁSLO 120 g,
VEJCE A LŽÍCE MLÉKA na potírání,
plátky mandlí na ozdobu, med a rum k podávání.


1. mouku se špetkou soli prosejte do mísy, přidejte cukr, uprostřed udělejte důlke a vlijte do něj vlažné mléko. Do tekutiny nasypte či rozdrobte droždí, předejte žloutky a nastrouhejte citronovou kůru. Nakonec vlijte rouzpuštěné vlažné máslo a vypracujte vláčné těsto. Postaru, vařečkou vám to zaberea asi 10 minut, ale použít můžete i robot s hnětacím hákem.
2 Hotové těsto poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, zhruba po hodině a půl by mělo zdvojnásobit objem.


3. Z vykynutého těsta oddělujte kousky po 50 g a na lehce pomoučněné ploše vyválejte prameny asi centimetr silné a 25 cm dlouhé. Ty pak stáčejte jako spirály, esíčka, smyčky, ale můžete tvořit také figurální motivy.
Jidáše nechte ještě asi 30 minut kynout na plechu pokrytém pečicícm papírem, mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Vykynuté pečivo potřete vejcem promíchaným s mlékem nebo rumem, posypte mandlemi a pečne 15-20 minut dozlatova. Podávejte potřené medem, který můžete promíchat s trochou rumu."


"Jmenují se po zrádci Jidášovi a mívají tvar symbolizující provaz, na němž se Jidáš oběsil. Někde se stáčejí do spirály, jinde do smyčky. A potírají se medem - ten podle pvěry chránil proti hadímu uštknutí."
Podle křesťanské legendy se Jidáš oběsil na osice, proto se tomutu druhu stromu lístky neustále chvějí a třepotají.


Jidáše dopadly na jedničku s hvězdičkou. Jsou nadýchané, jako peří a moc, moc dobré. Už jich moc nezbývá. Vyzkoušejte!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jak chutná Šumava

    V pátek na Kvildě. Co rozhodně musíte ochutnat, je povidloň. Staročeský povidloň. Řezy z odpalovaného těsta, promazané tradičními švestkovými povidly a tvarohovo šlehačkovým krémem. Zajděte si na něj do Pekárny Kvilda , stojí hned při hlavní silnici. Kromě povidloně si můžete dát nešizený borůvkový koláč z tenkého kynutého těsta. A moc nám chutnal žitný chléb, který jsme si vzali s sebou. Vydržel jako čerstvý ještě třetí den po upečení. Večer v Kašperských Horách a za odměnu Plzeň a místní limonáda, která děti (kromě pizy) vždy potěší vtipnou etiketou i chutí. V sobotu autobusem z Kašperek do Čeňkovy Pily a pěšky proti proudu mé nejkrásnější řeky Vydry.Asi po čtyřech kilometrech dorazíme k Turnerově chatě. Už v jedenáct hodin dopoledne tam panuje obědový chaos, který obsluha v pohodě zvládá na venkovní zahrádce i uvnitř. Hospoda v chatě hučí. Vyhlášená je domácí hříbková bramboračka, my si dáme zelňačku s krajícem chleba a borůvkové lívanečky. Obojí super, stejně jako piv...