Přeskočit na hlavní obsah

Losos z røykeri

Røykeri - udírna. Nádhera. Na talíř nám připlouvá uzený losos, z vlastnoručně zpracovaný kapitánem z Přístavu Valnovka. Není úžasné, jak se nám ten kousek Valnovky proměnil v kousek malebného Norska? Už jen náhodně projíždějící na frekventované silnici směrem na Benešov musí být mile překvapeni, když na ně z šedé nudy vykoukne barevný norský ostrůvek.

(foto jsem převzala z www stránek Přístav Valnovka)

Stejně mile překvapeni jsou teď zákazníci Přístavu, "domácím" uzeným lososem, porce filetu s kůží. Porce se dá krásně po struktuře svalů ryby rozebrat na úhledné kousky, což se mi ovšem amatérským stylingem nepodařilo patřičně demonstrovat. To už vidítě níže na fotce. Z obchodů jsme zvyklí na tence krájené plátky, u celého filetu si cením možnosti pořádně si kousnout a cítit strukturu rybího masa. No, tímto přiznáním jsem se asi opravdu posunula do kategorie gurmánů v hanlivém významu slova. Ale on je tak dobrej ...

A nastává doba předvánočních večírků a schůzek, doba uspěchaná nákupem vánočních dárků a vánočním pečícím maratonem ale i odlehčování před tradičním vánočním obžerství a uzený losos nám dokáže všechny životní styly zázračně spojit a navíc si vyjímečně užít.


Takže odlehčíme, pohřešíme vyjímečným soustem, ať je to rychlá večeře během tahání horkých plechů s cukrovím z trouby, nebo dámská jízda.

Uzený losos na salátových lístcích s medovou zálivkou:

Jeden filet vystačí na dvě porce předkrmu, nebo odlehčené večeře.
K tomu dvě hrsti čerstvých baby špenátových listů, polníčku, nebo mixu salátů, jen si dejte pozor, až nepřevažuje ledový salát fádní chuti.
Medová zálivka na dvě porce:
Do šejkru nebo sklenice se šroubovacím hrdlem dáte dvě polévkové lžíce olivového oleje, jednu lžíci vinného octa nebo citronové šťávy a jednu lžičku tekutého medu. Pár zrnek soli. Zavřete, protřepáte, až vznikne jednolitá emulze, kterou pokapete salát s naaranžovanými kousky lososa.




Víte, že:
"Nenasycené tuky z rybího masa našemu tělu velmi prospěšné. Je prokázáno, že u lidí, kteří tyto ryby konzumují aspoň jednou týdně, se výrazně snižuje riziko infarktu. Losos je bohatý na tělu prospěšné Omega 3 kyseliny, kterých máme v naší západní stravě takový nedostatek. Losos je skvělá potravina pro hubnutí a zbavování se tělesných tuků.Obecně je ideální konzumovat ryby několikrát do týdně. 300g týdně lososa by se mělo objevit na vašem stole. V případě ryb čím víc, tím lépe."

Bon appetitt!

Komentáře

  1. Tak tohle bych si dal a je jedno, jestli jako salát nebo jen tak odtrhávaný. Losos je pro mě s máslovou rybou nejchutnější rybka po vyuzení (i když jiné mám taky rád, jen tohle je top top). Škoda je, že ty doby, kdy české řeky byly plné lososů jsou už dávno pryč a jde sem jen import.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Určitě, kdybych měla další možnosti, ulítávám na kilech . Děkuji za komentář.

    OdpovědětVymazat
  3. Ach, já tady tak dlouho nebyla? Odpusť Maruško, odpusť, jeden recept lepší než druhý, slintám nad fotkami, lehká, svěží a sexy jídla mě vábí a takového dobrého lososa ... ááá, dala bych si hned!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jak chutná Šumava

    V pátek na Kvildě. Co rozhodně musíte ochutnat, je povidloň. Staročeský povidloň. Řezy z odpalovaného těsta, promazané tradičními švestkovými povidly a tvarohovo šlehačkovým krémem. Zajděte si na něj do Pekárny Kvilda , stojí hned při hlavní silnici. Kromě povidloně si můžete dát nešizený borůvkový koláč z tenkého kynutého těsta. A moc nám chutnal žitný chléb, který jsme si vzali s sebou. Vydržel jako čerstvý ještě třetí den po upečení. Večer v Kašperských Horách a za odměnu Plzeň a místní limonáda, která děti (kromě pizy) vždy potěší vtipnou etiketou i chutí. V sobotu autobusem z Kašperek do Čeňkovy Pily a pěšky proti proudu mé nejkrásnější řeky Vydry.Asi po čtyřech kilometrech dorazíme k Turnerově chatě. Už v jedenáct hodin dopoledne tam panuje obědový chaos, který obsluha v pohodě zvládá na venkovní zahrádce i uvnitř. Hospoda v chatě hučí. Vyhlášená je domácí hříbková bramboračka, my si dáme zelňačku s krajícem chleba a borůvkové lívanečky. Obojí super, stejně jako piv...