Dnes tu vychválím recept, který je sám o sobě už tak krásně napsaný, že já bych ho ještě krásněji přepsat nedokázala. O to raději si ho připravím, protože je to za prvné opravdu jednoduché a za druhé ohromně jedlé:
"Tento recept dostal brácha od jisté francouzské kuchařky a od té doby (cca 9 let) jsem jedl lepší tatarák z lososa jenom ve 2 restauracích. Dělám jej vždy z jednoho steaku cca 150-200g a o celou porci se dělím jenom s přítelkyní. Jako předkrm bych rozdělil min. na 4 porce."
Já mám pamět jako slon, takže úplně přesně vím, že jsem Michalův recept četla někde v diskuzi pod jiným receptem na tatarák z lososa. A když jsem ho hledala znovu, pro uvedení zdroje mého článku, našla jsem ho už na Labu. Michal použil v obou případech svůj osobní příběh receptu. A to se mi líbí.
Ingredience:
200 g steak z lososa bez kůže a kostí,
hořčice standard a dijonská, od každého druhu 1 kávová lžička,
žlutá a červená cibule,
sůl,
mletý bílý pepř (může být i černý),
citronová nebo limetková štáva.
hořčice standard a dijonská, od každého druhu 1 kávová lžička,
žlutá a červená cibule,
sůl,
mletý bílý pepř (může být i černý),
citronová nebo limetková štáva.
Celý lososový filet naškrábete špičkou nože. Já si od kapitána z Přístavu Valnovka koupím rovnou "škrábané maso," které kapitán při filetování stáhne z kostí a hřbetu lososa. To stačí pokrájet na menší kostičky. Ochutíte 1 zarovnanou kávovou lžičkou obyčejné hořčice a jednou dijónské, s hořčicí opatrně, aby nepřebila charakteristickou chuť ryby,dochutit se dá vždy. Přidat drobně nakrájenou cibuli, na dvěstě gramů ryby je to pro mě tak polévkové lžíce drobně krájené cibulky. Osolit, opepřit, zakápnout citrónem. Nechat třeba dvacet minut v pokojové teplotě odstát pro spojení chutí? To se dá těžko vydržet.
Ne nadarmo se na Labu tento recept nachází v kategorii recept na Silvestr, podkategorie Speciality.
Dobrou chuť!
Přesně takhle (jen s drobnou úpravou v cibuli - používám jarní cibulku pro kontrast barev zelené a oranžové) připravuji tatarák z lososa svým zákazníkům i já. Přípravu jsem se naučil běhel během svého pracovního pobytu v jednom z hotelů v Luxembourgu. Můžu potvrdti, že chutná skvěle. Jsou dny, kdy jej mícháme i 10kg najednou, takový je o ten tatarák mezi našimi zákazníky zájem... Kapitán Přístavu Valnovka
OdpovědětVymazatHm, tak to je osvědčený recept! Mám v plánu.Krásný nový rok, hodně zdraví všem!Vilemína
OdpovědětVymazatTady není kopr, takže to by byl můj drahý muž nadšen! Určitě vyzkoušíme!
OdpovědětVymazatPřeji jen samá nej v novém roce 2014 a spoustu, spoustu nových receptů!
[1]: Deset kilo tohoto tataráku - bojím se, že bych zafungovala jako jezevčík - jedla bych, dokud bych nepraskla? Děkuji za potvrzení dobré chuti kapitáne!
OdpovědětVymazat[2]: Budu ráda, když vyzkoušíš a vrátíš se sem s referencí, moc by mě to potěšilo.
OdpovědětVymazat[3]: Milá Haf, budu ti psát stejně, jako Vilemíně, budu ráda, když vyzkoušíte a dáš mi zpětný report !
OdpovědětVymazatTo je tak lákavé! Budu ho muset vyzkoušet... :)
OdpovědětVymazatAch, ach a ještě jednou ach! Škoda, že na malém městě nemáme kvalitní a spolehlivý zdroj čerstvého lososa, protože do tohohle tataráčku bych skočila rovnou po hlavě
OdpovědětVymazat[7]: Díky.
OdpovědětVymazat[8]: On se ten zdroj jednou objeví, tak jako se u nás objevil Milanův špičkový obchůdek.
OdpovědětVymazatsúhlasím s receptom,ale skúste do tataráku
OdpovědětVymazatpridať kôpor.
[11]: Děkuji za komentář i za návrh, vyzkouším.
OdpovědětVymazat