Přeskočit na hlavní obsah

Francouzský tatarák z lososa

Dnes tu vychválím recept, který je sám o sobě už tak krásně napsaný, že já bych ho ještě krásněji přepsat nedokázala. O to raději si ho připravím, protože je to za prvné opravdu jednoduché a za druhé ohromně jedlé:

"Tento recept dostal brácha od jisté francouzské kuchařky a od té doby (cca 9 let) jsem jedl lepší tatarák z lososa jenom ve 2 restauracích. Dělám jej vždy z jednoho steaku cca 150-200g a o celou porci se dělím jenom s přítelkyní. Jako předkrm bych rozdělil min. na 4 porce."
Já mám pamět jako slon, takže úplně přesně vím, že jsem Michalův recept četla někde v diskuzi pod jiným receptem na tatarák z lososa. A když jsem ho hledala znovu, pro uvedení zdroje mého článku, našla jsem ho už na Labu. Michal použil v obou případech svůj osobní příběh receptu. A to se mi líbí.


Ingredience:
200 g steak z lososa bez kůže a kostí,
hořčice standard a dijonská, od každého druhu 1 kávová lžička,
žlutá a červená cibule,
sůl,
mletý bílý pepř (může být i černý),
citronová nebo limetková štáva.

Celý lososový filet naškrábete špičkou nože. Já si od kapitána z Přístavu Valnovka koupím rovnou "škrábané maso," které kapitán při filetování stáhne z kostí a hřbetu lososa. To stačí pokrájet na menší kostičky. Ochutíte 1 zarovnanou kávovou lžičkou obyčejné hořčice a jednou dijónské, s hořčicí opatrně, aby nepřebila charakteristickou chuť ryby,dochutit se dá vždy. Přidat drobně nakrájenou cibuli, na dvěstě gramů ryby je to pro mě tak polévkové lžíce drobně krájené cibulky. Osolit, opepřit, zakápnout citrónem. Nechat třeba dvacet minut v pokojové teplotě odstát pro spojení chutí? To se dá těžko vydržet.

Ne nadarmo se na Labu tento recept nachází v kategorii recept na Silvestr, podkategorie Speciality.
Dobrou chuť!

Komentáře

  1. Přesně takhle (jen s drobnou úpravou v cibuli - používám jarní cibulku pro kontrast barev zelené a oranžové) připravuji tatarák z lososa svým zákazníkům i já. Přípravu jsem se naučil běhel během svého pracovního pobytu v jednom z hotelů v Luxembourgu. Můžu potvrdti, že chutná skvěle. Jsou dny, kdy jej mícháme i 10kg najednou, takový je o ten tatarák mezi našimi zákazníky zájem... Kapitán Přístavu Valnovka

    OdpovědětVymazat
  2. Hm, tak to je osvědčený recept! Mám v plánu.Krásný nový rok, hodně zdraví všem!Vilemína

    OdpovědětVymazat
  3. Tady není kopr, takže to by byl můj drahý muž nadšen! Určitě vyzkoušíme!
    Přeji jen samá nej v novém roce 2014 a spoustu, spoustu nových receptů!

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Deset kilo tohoto tataráku - bojím se, že bych zafungovala jako jezevčík - jedla bych, dokud bych nepraskla? Děkuji za potvrzení dobré chuti kapitáne!

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Budu ráda, když vyzkoušíš a vrátíš se sem s referencí, moc by mě to potěšilo.

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Milá Haf, budu ti psát stejně, jako Vilemíně, budu ráda, když vyzkoušíte a dáš mi zpětný report !

    OdpovědětVymazat
  7. To je tak lákavé! Budu ho muset vyzkoušet... :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ach, ach a ještě jednou ach! Škoda, že na malém městě nemáme kvalitní a spolehlivý zdroj čerstvého lososa, protože do tohohle tataráčku bych skočila rovnou po hlavě

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: On se ten zdroj jednou objeví, tak jako se u nás objevil Milanův špičkový obchůdek.

    OdpovědětVymazat
  10. súhlasím s receptom,ale skúste do tataráku
    pridať kôpor.

    OdpovědětVymazat
  11. [11]: Děkuji za komentář i za návrh, vyzkouším.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...