Přeskočit na hlavní obsah

Baq Ti Xcacau

Můj nabroušený recept jsem uvařila teprvé podruhé. Připravovala jsem ho pokaždé v řádně nabroušené náladě a přiznám i poťouchlou touhu šokovat. Baví mě posouvat hranice chutí mých spolustolovníků směrem k novým, nezvyklým a odvážným kombinacím. Tímto receptem bych také chtěla vyjádřit dík jedné legendě jednoho vařícího serveru, který jej obohatil - a tím pádem i mě - o recepty z Mexika a Guatemaly. Smekám a zdravím Maňanu (www.manana.cz) a vařím podle něj maso v čokoládě.


Suroviny pro 6 osob:
6 vepřových kotlet,
1 limetka nebo citron,
olej.
Na omáčku:
2 lžíce vepřového sádla,
3 cibule,
2 stroužky česneku,
250 ml masového vývaru,
2 kuličky nového koření,
3 ks pálivých sušených papriček,
50 g čokolády (používám čokoládu na vařeníod Lidla, s obsahem 50% kakaa),
1 polévkové lžíce medu,
6 čajových lžiček čerstvého nasekaného epazote (merlík vonný).

Maso si koupím v celku, s kostí. Kotlety vypreparuju, nakrájím na porce, lehce naklepu dlaní, na okraji každou dvakrát naříznu, aby se při úpravě grilováním kotleta nezkroutila. Potřu limetkovou šťávou, olejem a nechám odležet. Ze zbylé kosti vyvařím vývar, varem množství zredukuju na potřebných 250 ml - 1 hrnek.
Na pánvi na sádle osmahnu nakrájenou cibuli (tady se Maňanova postupu - cibuli nastrouhat nedržím, v pokrmu mi zatím strouhaná vždy zhořkla), přidám nakrájený česnek a smažím dozlatova. Přidám koření - drcené chilli papričky a v hmoždíři nadrcené nové koření, pak čokoládu, med a na malém plameni rozpustím. Přiliju vývar a pomalu vařím do omáčkové konzistence. Pokud se vám zdál masový vývar ne dost silný a že se v chilli- čokoládové chuti ztrácí, můžete omáčku dochutit polévkovou lžící sojové omáčky. To už si na druhé plotýnce rozpaluju grilovaní pánev, na které minutkově ugriluju naložené vepřové kotlety. Maso solím až po otáčení na opečenou stranu. Hotové kotlety naložím na talíř s kopečkem rýže, maso poliju horkou, nabroušeně - čokoládovou omáčkou.


Na závěr se sype čerstvým epazote, jedna čajová lžička na každou porci . Sušené se dá zakoupit zde. Jeho chuť prý připomíná kombinaci saturejky a oregana zastříknutého naftou. Bude to asi prohřešek proti receptuře, doufám, že Maňana odpustí, ale já už závěrečnou chuťově šokující tečku neuskutečnila.
Dobrou chuť!

Komentáře

  1. No tedy, jak já bych byla ráda tvým stolovníkem! Skvělý a rozhodně velmi, velmi netradiční recept, na který mám zálusk
    Kombinace chilli a čokolády máme s mužem rádi, al enevím, jak by se tvářil na čokoládovou omáčku
    Každopdáně zima přeje čokoládě, takže tuhle masovo-čokoládovou pikanterii určitě v zimních měsících vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  2. toffo, úžasné! Úplně mě chytá záchvat hladu, jak se podívám na to maso v té nádherné temně hnědé omáčce a navíc když vím, že je to čokoláda Mimochodem, jak se takový exotický název přečte? :))

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: já bych se toho nebála Slušně to pálí a čokoláda pálivost sráží. Já omáčce dávám šanci.

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Tož já já se přeptám, nějakýho španěláka nebo maňany.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...