Můj nabroušený recept jsem uvařila teprvé podruhé. Připravovala jsem ho pokaždé v řádně nabroušené náladě a přiznám i poťouchlou touhu šokovat. Baví mě posouvat hranice chutí mých spolustolovníků směrem k novým, nezvyklým a odvážným kombinacím. Tímto receptem bych také chtěla vyjádřit dík jedné legendě jednoho vařícího serveru, který jej obohatil - a tím pádem i mě - o recepty z Mexika a Guatemaly. Smekám a zdravím Maňanu (www.manana.cz) a vařím podle něj maso v čokoládě.
Suroviny pro 6 osob:
6 vepřových kotlet,
1 limetka nebo citron,
olej.
Na omáčku:
2 lžíce vepřového sádla,
3 cibule,
2 stroužky česneku,
250 ml masového vývaru,
2 kuličky nového koření,
3 ks pálivých sušených papriček,
50 g čokolády (používám čokoládu na vařeníod Lidla, s obsahem 50% kakaa),
1 polévkové lžíce medu,
6 čajových lžiček čerstvého nasekaného epazote (merlík vonný).
Maso si koupím v celku, s kostí. Kotlety vypreparuju, nakrájím na porce, lehce naklepu dlaní, na okraji každou dvakrát naříznu, aby se při úpravě grilováním kotleta nezkroutila. Potřu limetkovou šťávou, olejem a nechám odležet. Ze zbylé kosti vyvařím vývar, varem množství zredukuju na potřebných 250 ml - 1 hrnek.
Na pánvi na sádle osmahnu nakrájenou cibuli (tady se Maňanova postupu - cibuli nastrouhat nedržím, v pokrmu mi zatím strouhaná vždy zhořkla), přidám nakrájený česnek a smažím dozlatova. Přidám koření - drcené chilli papričky a v hmoždíři nadrcené nové koření, pak čokoládu, med a na malém plameni rozpustím. Přiliju vývar a pomalu vařím do omáčkové konzistence. Pokud se vám zdál masový vývar ne dost silný a že se v chilli- čokoládové chuti ztrácí, můžete omáčku dochutit polévkovou lžící sojové omáčky. To už si na druhé plotýnce rozpaluju grilovaní pánev, na které minutkově ugriluju naložené vepřové kotlety. Maso solím až po otáčení na opečenou stranu. Hotové kotlety naložím na talíř s kopečkem rýže, maso poliju horkou, nabroušeně - čokoládovou omáčkou.
Na závěr se sype čerstvým epazote, jedna čajová lžička na každou porci . Sušené se dá zakoupit zde. Jeho chuť prý připomíná kombinaci saturejky a oregana zastříknutého naftou. Bude to asi prohřešek proti receptuře, doufám, že Maňana odpustí, ale já už závěrečnou chuťově šokující tečku neuskutečnila.
Dobrou chuť!
No tedy, jak já bych byla ráda tvým stolovníkem! Skvělý a rozhodně velmi, velmi netradiční recept, na který mám zálusk
OdpovědětVymazatKombinace chilli a čokolády máme s mužem rádi, al enevím, jak by se tvářil na čokoládovou omáčku
Každopdáně zima přeje čokoládě, takže tuhle masovo-čokoládovou pikanterii určitě v zimních měsících vyzkouším!
toffo, úžasné! Úplně mě chytá záchvat hladu, jak se podívám na to maso v té nádherné temně hnědé omáčce a navíc když vím, že je to čokoláda Mimochodem, jak se takový exotický název přečte? :))
OdpovědětVymazat[1]: já bych se toho nebála Slušně to pálí a čokoláda pálivost sráží. Já omáčce dávám šanci.
OdpovědětVymazat[2]: Tož já já se přeptám, nějakýho španěláka nebo maňany.
OdpovědětVymazat