Tento báječný, voňavý, hutný a vláčný velikonoční mazanec z Rakouska, a od lydie z Labužníka patří k receptům, který mě nejvíce překvapily. Že těsto funguje bez vajec a navíc - ta vůně!!!
"Ingredience
- 2 balíčky sušeného droždí
- 1 kg hladké nebo polohrubé mouky
- 1/4 kg změkklého másla
- asi 1/4 l vlažného mléka
- asi 1/4 l bílého vína
- šťáva a kůra z 1 citronu a 1 pomeranče
- 200 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 1 vejce na pomazání
- popř. rozinky namočené v rumu
Postup
Všechny ingredience smícháme a uhněteme těsto. Hněteme tak dlouho, až bude těsto hladké a nebude se lepit. Necháme asi 1-1,5 hodiny vykynout. Poté uděláme bochánek, nebo více malých bochánků, potřeme rozšlehaným vejcem, uprostřed nařízneme křížek a pečeme v horkovzdušné troubě při 170°C asi 35-45 minut.
Kdo chce mazanec nazdobit malovaným vajíčkem,dá doprostřed mazance malou brambůrku zabalenou ve fólii. Po upečení vyměníme brambůrku za vajíčko."
Já peču jen z polovičního množství, uvedeného v receptu a tvořím dva menší bochánky.
Háčkované kraslice jsem dostala od své bývalé kolegyně Vlaďky. Pozorně si prohlédněte tu zelenou mřížkovanou. Barevné kytičky fungují zapínáním na žluté korálky jako knoflíky.
Hezky jsi mazanec upekla. Chutná opravdu báječně. Vidím, že jsme na labužníkovi mazanec obohatili obrázky obě dvě.
OdpovědětVymazatJežiši, obohatily. Samozřejmě tvrdé Y. Už asi blbnu.
OdpovědětVymazat[2]: + [1]: Jsem ráda za spřízněnou duši labužníkovu. Našla jsem tam mnoho skvostů a hodně sladkých pokladů - zrovna od Lydie čerpám často a úspěšně. To i - y mi často ujede a stydím se za to, mám fixovano blbou poučku o nevyjádřeném podmětu. Vůbec - nejsem si v té češtině jistá,ale snažím se.
OdpovědětVymazat