Přeskočit na hlavní obsah

Perníková chaloupka

Perníčky (my, tři sestry) pečeme podle receptu, který nám před x lety svěřila Lenička Krojidlová.

Suroviny na těsto:

50 dkg hladké mouky,
10 dkg moučkového cukru,
4 lžíce medu,
2 celá vejce,
1 lžička jedlé sody,
2 lžičky koření - medový perník (od Vitany).

Mouku promícháme se sodou. Vejce, cukr a med třeme společně v míse, přidáme koření. Hmotu po částech zpracujeme s moukou. Namastíme si svaly a ručně vypracujeme tuhé těsto. Je to trochu zabíračka, ale vyplatí se s těstem si pohrát. Vypracované těsto je nutné nejméně jeden den nechat odležet v lednici.

Odpočinuté těsto vyválejte na cca 0,5 mm placku. Před tím ho ale nechejte alespoň půl hodiny zvyknout na pokojovou teplotu. Podle papírové šablony vyřízneme jednotlivé díly chaloupky a základní desku - placku, na které chaloupka stojí. Kdo se necítí na to, pohrát si s rýsováním plánu chaloupky, může si zakoupit vykrajovací formičku.
V troubě, na plechu vyloženém pečícím papírem, pečeme při 175oC, přibližně 10 minut. Správnou dobu na vytažení perníků z trouby poznáme, perník zavoní, vyskočí a získá zlatavou barvu. Pokud chcete perník lesklý, potřete jej rozšlehaným vejcem a nechte ještě minutku zapéct v troubě.

Suroviny na polevu:
20 dkg moučkového cukru,
2 bílky.

Bílky třeme s prosátým cukrem, nejlépe ručním elektrickým šlehačem. Podle potřeby postupně přidáváme cukr, aby jsme dosáhly potřebné hustoty. Hustotu polevy vyzkoušíme kápnutím polevy na talířek, když se kapka neroztéká, ale drží tvar, máme "dotřeno."

Jednotlivé díly chaloupky se zdobí před sestavováním chaloupky.
Kornout na zdobení si vytvoříme z papíru, nebo použijeme roh igelitového sáčku. Každému vyhovuje něco jiného.

Po zaschnutí ozdobených dílů si začneme hrát na stavebníky. Sestavování chaloupky začne ukotvením stěn do "základní desky," pomáháme si ostře seříznutými párátky, párátka nám také pomohou držet stěny mezi sebou i střechu k stěnám. Vzniklé mezírky vyplníme betonem - cukrovou polevou. Chce to obrnit se trpělivostí a neponičit si ozdobené díly chlaloupky. Ale podle vlastní zkušenosti - ve spěchu a na poslední chvíli před Mikulášem - vím, že to není práce nijak složitá, jak se na první pohled zdá.

Jako poslední ozdobíme naší základní desku, placku, na které chaloupka stojí.

Pak se jen kocháme a příjímáme obdivné gratulace členů rodiny.

A já děkuji pekařce za cenné rady.








Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...